Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

The Watchers
Kijken en bekeken worden

7 april 2010 - The Watchers is een nieuw performance project van de Britse kunstenaar Martin Butler van The Liminal Institute in samenwerking met Mediamatic. Het project bestaat uit zes performance installaties in één gebouw. Door middel van een nieuwe infraroodtechniek, ontwikkeld door Mediamatic, wordt het voor het publiek mogelijk om vanaf een afstand te kijken en te luisteren naar wat er zich afspeelt ver weg in de ruimte. The Watchers is licht geïnspireerd op Alfred Hitchcock's 'Rear Window' en 'La Voix Humaine' van Jean Cocteau. Vrijdag 9 april wordt de pilot van het project opgevoerd in Paradiso tijdens Palais Paradiso.

Het idee komt voort uit Martin Butler's fascinatie voor publieke en intieme sferen. Zijn intentie met The Watchers is, 'het theater' van de intieme sferen te belichten. Door middel van verrekijkers kan het publiek de optredens en gesprekken volgen. Deze zijn zo ingesteld dat door het richten van de verrekijker op één van de performances, de juiste audio wordt ingeschakeld. De kijker kan zo zelf bepalen welke verhalen hij of zij wil horen.
Alle optredens hebben een eigen inhoud en karakter, maar zijn zo gecreëerd dat ze met elkaar in verbinding staan. Een toeschouwer kan één optreden tegelijk bekijken, maar wanneer ze van installatie naar installatie gaan, vormt het geheel een groter verhaal.

The Watchers is vrijdag 9 april te zien in Paradiso, van 20.00 tot 00.00 uur. De pilot duurt een kwartier en wordt vijf keer opgevoerd. Performers van The Watchers zijn Alix Adams, Frank Sheppard, Jeroen Gunning, Camille Westrich, Sarah Manya en Matthew Lutz-Kinoy. The Watchers wordt gesponsord door Mediamatic, Amsterdamse Fonds voor de kunst en Benel Optiks BV.