Radboud Universiteit Nijmegen


Arnhemse scholieren naar profielwerkstukkenconferentie in Indonesië

Datum bericht: 1 april 2010

De uitslag van de Van Melsenprijs 2010, donderdag 1 april aan de Radboud Universiteit was een Gelders onderonsje. Met hun onderzoek naar aspartaam in frisdranken werden twee scholieren van het Stedelijk Gymnasium Arnhem donderdag 1 april de winnaars van de Van Melsen Prijs 2010 van de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij ontvangen 500 euro en ze mogen hun werkstuk presenteren op de International Conference for Young Scientists van 9 april tot 20 april in Indonesië.

De tweede prijs van 250 euro was voor twee leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen voor hun onderzoek naar de invloed van dichlooracetaat op kankercellen. De derde prijs, 125 euro, ging ook naar het Arnhems gymnasium en wel naar leerlingen die een dossier maakten over de opkomst van de Synthetische biologie. Tot slot was er een aanmoedigingsprijs voor informatica en die ging naar leerlingen van het Christelijk College Nassau-Veluwe in Harderwijk voor hun Wifi-robot.

Van Melsen Prijs
De Van Melsen Prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Radboud Universiteit Nijmegen aan leerlingen met het beste experimenteel onderzoek in de bètadisciplines en is bedoeld om kritische en onderzoekende scholieren stimuleren.
De prijs is vernoemd naar prof. dr. A.G.M. van Melsen, hoogleraar wetenschapsfilosofie (1945 tot 1975) aan de Radboud Universiteit. Van Melsen bestudeerde kritisch en onderzoekend de wortels van de drie natuurwetenschappelijke disciplines. Met deze in 1993 ingestelde prijs wil de Nijmeegse Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica kritische en onderzoekende scholieren stimuleren.

Aspartaam
Tonie Claessen (Zevenaar) en Frans Mensink (Westervoort) onderzochten afbraakproducten in aspartaam. Eén daarvan is mogelijk kankerverwekkend. Tonie en Frans hebben frisdranken blootgesteld aan hoge temperaturen en veel UV straling en vervolgens gemeten hoeveel aspartaam er werd omgezet..

Dichlooracetaat en kankercellen
Remon Verslijen (Malden) en Peter Betlem(Opheusden) van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen onderzochten dichlooracetaat. Dat is een recent ontdekt experimenteel middel dat celgroei remt en de celdood stimuleert. De leerlingen toetsten dit bij kankercellen door dit middel toe te voegen en vervolgens de dode cellen te kleuren, te tellen en het sterftepercentage te berekenen.

Dossier Synthetische biologie
Denise Swanborn (Oosterbeek) en Robin Toorneman (Zevenaar) van het Stedelijk Gymnasium Arnhem maakte een dossier over een actuele ontwikkeling in de wetenschap: de opkomst van de Synthetische biologie. Synthetische biologie claimt oplossingen te bieden voor de grote problemen van deze tijd. Denise en Robin keken naar de wetenschappelijke invalshoek en naar de ethische aspecten deze nieuwe discipline met zich meebrengt.

Wifi-Bot
Diede van Rhijn (Lelystad) en Bob van de Vijver (Zeewolde) van het Christelijk College Nassau-Veluwe maakten een voetbalrobot, die op afstand bestuurbaar moest zijn om balletjes te kunnen oppakken en weer wegschieten. Diede en Bob maakten hiervoor de aansturing en het chassis. Door middel van Wi-Fi is het relatief eenvoudig om een connectie te leggen tussen de bestuurder en de Robot: vandaar Wifi-Bot!

Â