VU medisch centrum

BROK-cursus

Onderzoekers opgeleid in wet- en regelgeving

8 april 2010

Op termijn mag klinisch wetenschappelijk onderzoek in Nederland slechts worden uitgevoerd door onderzoekers die geschoold zijn op het gebied van de wet, de regelgeving en de organisatie van klinisch wetenschappelijk onderzoek. Zij worden gecertificeerd als zij de Basiscursus Regelgeving en Organisatie Klinisch wetenschappelijk onderzoek (BROK) met succes hebben afgerond.

De Basiscursus Regelgeving en Organisatie Klinisch wetenschappelijk onderzoek (BROK) is een opleiding voor klinisch wetenschappelijk onderzoekers die vanuit de NFU verplicht is gesteld. De reden voor het besluit om klinisch onderzoekers verplicht op te leiden is voortgevloeid vanuit het NFU-rapport 'Mensgebonden onderzoek in de UMC's: goed geregeld'. Het gaat in deze cursus om het focussen op het verrichten van kwalitatief hoogstaand klinisch wetenschappelijk onderzoek volgens de meest recente EU wet- en regelgeving, Good Clinical Practice (GCP), Good Laboratory Practice (GLP), Good Manufacturing Practice, en daarnaast om de basisprincipes rond de organisatie van klinisch wetenschappelijk onderzoek in de UMC's. De eerste cursus werd in februari van dit jaar gegeven.

Bovengemiddeld
Uit de scoreformulieren die door de cursisten werden ingevuld, bleek dat zij de cursus unaniem positief beoordeelden. Dat geldt zowel voor de inhoud als voor de kwaliteit van de diverse voordrachten. Daarnaast zijn inmiddels ook de landelijk inhoudelijke scores bekend en met een gemiddelde examenscore van 86% zit VUmc boven het landelijk gemiddelde van 84,2%. Ook met het aantal geslaagden scoort VUmc bovengemiddeld. Er waren 26 geslaagde deelnemers van het totale aantal van 29 (89,7%), terwijl landelijk 84,4% werd behaald. De deelnemers die geslaagd zijn voor het BROK-examen zijn geregistreerd in het landelijk BROK-register van de NFU die te raadplegen is op de website van de NFU.

Voorwaarden
Wetenschappers die langer dan zes maanden bezig zijn met (de organisatie van) hun onderzoek en die hun onderzoeksprotocol tevens hebben ingediend bij de medisch ethische toetsingscommissie METc kunnen volstaan met de eendaagse cursus voor senior onderzoekers. Onderzoekers die minder dan zes maanden bezig zijn met het opstarten van hun onderzoek, worden in de BROK-systematiek junioronderzoekers genoemd. Zij zijn verplicht om de vijfdaagse cursus te doen. Eén van de doelen van deze vijfdaagse cursus is een verbeterde inzicht in de organisatie van het klinisch onderzoek, waarbij de cursist zo snel mogelijk op de hoogte raakt van wat er beschikbaar is aan ondersteuning binnen VU medisch centrum.

De eerstvolgende BROK-cursus is de eendaagse cursus voor senioronderzoekers op 26 mei. Het examen vindt plaats op 28 mei. Dit najaar staat de BROK-cursus voor senioronderzoekers gepland op 6 september en die voor junioronderzoekers van 6 tot 10 september. Aanmelden voor de cursus gaat via de website van de PAOG, www.PAOG.info .

Jennifer Benit
bron: Tracer