Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Reactie regio op Tweede Kamer behandeling AWACS Gedeputeerde Bert Kersten en wethouder Jeannette Quadvlieg-van Dam (Onderbanken): Als er in de board of directors van juni aanstaande geen keiharde toezeggingen worden gedaan zou de Nederlandse overheid het invliegverbod in moeten zetten.

Donderdag 8 april 2010 vond in de Tweede Kamer het algemeen overleg rondom de AWACS problematiek plaats. Als Provincie en de door AWACS overlast getroffen gemeenten (Onderbanken, Brunssum en Schinnen) hebben we ons stevig ingezet voor onze inwoners. De enige toezegging die werd gedaan is dat het ministerie van VROM ook ná 2010 blijft bijdragen aan de geluidsmetingen in het gebied. De maat is nu vol!

Ondanks dat we hebben geconstateerd dat een aantal van de woordvoerders van de Tweede Kamerfracties onze opvattingen delen, blijven concrete resultaten uit. Als Provincie en betrokken gemeenten blijven we inzetten op:

1. terugdringen van het aantal vluchten tot een maximum van 2600 per jaar;

2. terugdringen van de geluidsoverlast met 35% zoals vastgelegd in de motie Neppérus/Samsom;

3. overname van de aanbevelingen uit het rapport Landrum and Brown door de NAVO, met name inzetten op baanverlenging.

Gedeputeerde Bert Kersten en wethouder Jeannette Quadvlieg-van Dam naar aanleiding van het algemeen overleg: De maat is vol. Er is dertig jaar gepraat en zonder resultaat. De staatssecretaris heeft niet te maken met een inspanningsverplichting maar heeft keiharde beloften gedaan. Hier gaan we hem aan houden. We willen dit jaar resultaten zien. Als er in de board of directors van juni aanstaande geen keiharde toezeggingen worden gedaan zou de Nederlandse overheid het invliegverbod in moeten zetten.

9-4-2010 14:01