Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Vragen van de leden Heerts (PvdA), Eijsink (PvdA) en Peters (GL) aan de ministers van Justitie en van Defensie

over de rol van Nederlandse militairen bij een actie op 7 augustus 2002 (vervolgvragen).


1) Herinnert u zich de antwoorden op de vragen met als kenmerk 1187 (ontvangen 12 januari 2010)?


2) Wat waren ten tijde van het in die vragen genoemde incident de internationale procedures om mogelijke strafbare feiten te melden? Aan wie konden die worden gemeld?


3) Welke instantie was belast met het onderzoek naar mogelijke schendingen van het humanitaire en/of oorlogsrecht?


4) Is het waar dat er vanuit het ministerie van Defensie of de krijgsmacht aan betrokken militairen (van -destijds - de luchtmobiele brigade, de KMar, het KCT) is afgeraden om met journalisten van Argos of andere personen over dit incident te spreken? Zo ja, waarom?


5) Kunt u aangeven waarom het OM niet heeft onderzocht of de digitale foto's van de lijken zijn gemaakt met het digitale fototoestel (een Sony Mavica FD 73) van het KCT in 2002 in Afghanistan?


6) Kunt u aangeven waarom het OM het niet nodig vond, om - met name naar aanleiding van het boek van de Duitse ex-KCT-militair Achim Wohlgethan - (ex-)KCT-militairen te horen over de opdracht(en) die zij in verband met het incident van 7 augustus 2002 (de ontsnapping van de gevangenen, het vuurgevecht en de executie) hebben uitgevoerd?


7) Wat hadden die KCT-militairen moeten doen als zij wel nog andere ontsnapte gevangenen hadden gevonden? Hadden ze deze personen moeten aanhouden en wat hadden ze er vervolgens mee moeten doen?


8) Kunt u aangeven welke NDS-generaal op 7 augustus 2002 door Nederlandse militairen op de plaats van de executie werd gezien? Zo nee, waarom niet?


9) Kunt u aangeven welke personen in de onderzoekscommissie zaten die dit incident in 2002 in opdracht van de Afghaanse president Karzai hebben onderzocht? Wie was de vertegenwoordiger van de NDS in deze onderzoekscommissie?


10) Is er behalve het onderzoek van mevr. Asma Jahangir nog een ander (diepgaander) VN-onderzoek naar dit incident uitgevoerd?


11) Kan de Kamer - desnoods vertrouwelijk - inzage in het volledige dossier krijgen? Daarbij gaat het met name om de volgende stukken: 1) het complete bevindingenrapport van de KMar, 2) de rapportage(s) van de compagniescommandant van de c-compagnie van de luchtmobiele brigade, 3) de rapportages van de Senior National Representative van 7 t/m 15 augustus 2002, 4) de nota die de minister van Defensie op 13 augustus 2002 ontving van waarnemend CDS, 5) het 'Incident Report' van ISAF, 6) alle rapportages die de KCT-militairen in Afghanistan op/over 6, 7 en 8 augustus 2002 maakten. Zo nee, waarom niet?