Gemeente Bodegraven

Regeling Oude Rijnzone
(09-04-2010)

College Bodegraven stemt in met toetreden Regeling Oude Rijnzone

Het college van B&W van Bodegraven heeft alsnog ingestemd met toetreding tot de Gemeenschappelijke Regeling Oude Rijnzone. Deelname aan de Gemeenschappelijke Regeling biedt de gemeente Bodegraven grote kansen, maar er is ook sprake van risico's.

Op 22 april vergadert de openbare raadscommissie Wonen en Werken over het besluit. De gemeenteraad beslist op 20 mei over het voorstel van het college van B&W.

Kansen
De kans voor Bodegraven ligt op het terrein van mogelijkheden in toekomstige ontwikkelingen van groen, bedrijven, wonen en herstructureringen. Voor de groene afronding van Bodegraven Oost kan de gemeente rekenen op financiële bijdragen van de provincie en het rijk. Voor de revitalisering van Broekvelden is mede dank zij de Oude Rijnzone samenwerking al provinciale subsidie beschikbaar. Mogelijk komt er in de toekomst nog meer subsidie beschikbaar.

Risico's
Recent uitgevoerd woningmarktonderzoek in Bodegraven geeft aan dat er meer bouwplannen in Bodegraven zijn dan er in het huidig economisch klimaat gerechtvaardigd kunnen worden. Ook andere onderzoeken over de woningmarkt zoals `Tussen groei en krimp in het Groene Hart' van de provincie duiden er op dat woningbouwplannen bijgesteld moeten worden. Financiële bijdragen aan Oude Rijnzone projecten in Bodegraven die gebaseerd zijn op woningbouw brengen dus risico's met zich mee. Maar om die reden niet instemmen met de Gemeenschappelijke Regeling brengt ook een risico met zich mee voor zowel Bodegraafse als regionale subsidies.

Afspraak
Bodegraven besloot aanvankelijk niet in te stemmen met deelname aan de Gemeenschappelijke Regeling. Nu stemt de gemeente Bodegraven alsnog in. Dit doet de gemeente onder drie voorwaarden: o Weideveld II maakt geen onderdeel meer uit van de Bodegraafse businesscase voor de Oude Rijnzone;
o De groene inpassing en afronding van Bodegraven Oost zal uitsluitend uit subsidies plaats moeten vinden;
o Het Werklint Nieuwerbrug en de te herontwikkelen achterlaatlocaties zullen alleen (her)ontwikkeld worden als dat kostenneutraal kan. Op deze wijze worden de risico's van deelname aan de Gemeenschappelijke Regeling beduidend kleiner en blijven de voordelen aanwezig.

Algemeen
De Oude Rijnzone is een gebied langs de rivier de Oude Rijn, grofweg tussen Leiden en Bodegraven. De gemeente Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude, Rijnwoude, Alphen aan den Rijn, Bodegraven, de provincie Zuid- Holland en het Hoogheemraadschap van Rijnland werken samen om de ontwikkeling van de Oude Rijnzone te stimuleren. Samen wil men het wonen, het werken, de infrastructuur, de recreatiemogelijkheden en de groenblauwe structuur kwalitatief verbeteren en komen tot een duurzame ontwikkeling van het gebied.
Het Rijk heeft subsidie uit de Nota Ruimte toegekend aan de Oude Rijnzone. Voorwaarde is wel dat de partners uit de Oude Rijnzone een meer verplichtende samenwerking aan gaan. De Gemeenschappelijke Regeling geeft die samenwerking vorm.