Belgische Federale Overheid



Auditcomité van de Federale Overheid is een feit

Datum: 09 april 2010

Het Auditcomité van de Federale Overheid (ACFO) is in werking getreden. De leden van het ACFO werden al op 21 februari 2010 aangesteld voor een mandaat van zes jaar. Maar op vrijdag 2 april kozen zij nu ook een voorzitter en twee vice-voorzitters (een Nederlandstalige en een Franstalige).

Het ACFO is een adviesorgaan van de ministerraad. Het licht de ministerraad in over de betrouwbaarheid van de interne controlesystemen van de federale overheidsdiensten (FOD's), programmatorische overheidsdiensten (POD's) en bepaalde instellingen van openbaar nut.

Het kan in hoogdringende gevallen op eigen initiatief de ministerraad waarschuwen over elk aspect van zijn opdracht.

De leden werden zo gekozen dat het volledige ACFO over voldoende expertise beschikt op het vlak van:

* de activiteiten van de overheidssector

* de begrotingscyclus

* nieuwe informatie- en communicatietechnologieën
* openbaar bestuur

* publiek recht

* interne controle

* strategisch management

* risicobeheer

Het ACFO werkt samen met de regeringscommissaris voor de Interne Audit van de Federale Overheid en zijn kabinet en de dienst management support van de FOD Budget & Beheer. Het vast secretariaat bevindt zich op de Kanselarij van de Eerste Minister.
De korpschef van de Inspectie van Financiën neemt van rechtswege deel aan de vergaderingen, met adviserende rol, zonder stemrecht.

De leden van het Auditcomité, van zijn secretariaat en elke persoon die deelneemt aan zijn vergaderingen hebben een verplichting tot vertrouwelijkheid met betrekking tot alle aangelegenheden waarvoor het Auditcomité bevoegd is.

Meer informatie over het Auditcomité van de Federale overheid (ACFO) vindt u op de website van de Kanselarij van de Eerste Minister.