Siemens

Persbericht

201004 000

Den Haag, vrijdag 9 april 2010

Siemens Healthcare sluit innovatief contract met Jeroen Bosch Ziekenhuis

Siemens Healthcare heeft een uniek contract gesloten met het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch voor de aanschaf van medische systemen voor beeldvormende technieken. In het contract is vastgelegd dat Siemens niet alleen de apparatuur levert maar ook voor de duur van tien jaar de innovatie en het onderhoud voor haar rekening neemt. Het contract gaat lopen in de nieuwbouw die het ziekenhuis in 2011 betrekt.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is zo in staat om nieuwe technische ontwikkelingen meteen toe te passen. Op basis van dit contract heeft het namelijk twee keer per jaar de mogelijkheid om innovaties door te voeren. Patiënten hebben daardoor steeds toegang tot de modernste radiologische en nucleaire zorg. Zo kan straks nog gerichter worden gediagnosticeerd. In termen van patiëntgerichtheid en patiëntveiligheid betekent dit dat patiënten straks bijvoorbeeld veel korter hoeven te wachten en worden blootgesteld aan lagere stralingsdoses. De beeldvormende technieken worden hierdoor sneller, beter en efficiënter.

Klinisch plein
In de nieuwbouw voeren Radiologie en Nucleaire Geneeskunde een nieuw zorgconcept in waar het contract het belangrijkste onderdeel van is. Een ander onderdeel van het zorgconcept is het zogenoemd klinisch plein. Als patiënten meer dan één onderzoek moeten ondergaan, kunnen zij gemakkelijk achter gesloten deuren van het ene naar het andere apparaat kunnen gaan.

Verschillende apparatuur
Het contract met Siemens Healthcare geldt voor radiologieapparatuur zoals CTs, MRIs, apparatuur voor mammografie en interventie-radiologie. Voor Nucleaire Geneeskunde betreft het een PET CT, een SPECT/CT en een dubbelkops gammacamera. In de nieuwbouw komt ook een MRI-systeem met een kortere tunnel en een grotere diameter (70 cm) die speciaal geschikt is voor patiënten die claustrofobisch zijn.

Het ziekenhuis werkt voor deze apparatuur met één leverancier omdat er dan sprake is van één bedieningssysteem waardoor minder kans is op fouten en de veiligheid voor de patiënt toeneemt.

Demonstreren
Siemens Healthcare introduceert door het contract de nieuwe systemen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis en kan deze vervolgens demonstreren aan andere ziekenhuizen. Overigens is het niet zo dat onder innovatie alleen de aanschaf van nieuwe apparatuur moet worden verstaan. Een deel van de huidige apparatuur gaat mee naar de nieuwbouw. Vaak gaat het om nieuwe functionaliteiten die in de vorm van software kunnen worden geïnstalleerd.

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio
s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patiënt, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis betrekt in 2011 een nieuw gebouw en wil dan het meest patiëntgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn onder andere Oncologie, Endoscopische Chirurgie, Cardiovasculaire geneeskunde en Transmurale zorg.