Ministerie van Buitenlandse Zaken

overzicht voorgenomen Nederlandse deelname aan
verkiezingswaarnemingsmissie in 2010

Kamerbrief inzake overzicht voorgenomen Nederlandse deelname aan verkiezingswaarnemingsmissie in 2010

Kamerbrief | 9 april 2010

Hierbij bied ik u een overzicht aan van de in 2010 geplande verkiezingen, waarbij Nederland voornemens is deel te nemen aan eventuele internationale waarnemingsmissies. Dit overzicht is opgesteld op basis van de uitgangspunten zoals vermeld in de "Notitie inzake deelname van leden van de Eerste en Tweede kamer aan verkiezingswaarnemingsmissies", aan u verstuurd op 1 februari 2005 (TK buza 050045), rekening houdend met de beleidsaanpassingen die zijn uitgezet in de kamerbrief "Nederlandse deelname aan internationale verkiezingswaarnemingsmissies", aan u verstuurd op 26 maart 2010.

Graag wil ik benadrukken dat het slechts om een indicatief overzicht gaat. In veel gevallen is de precieze datum van de verkiezingen nog niet bekend, is uitstel niet uitgesloten en is het nog niet zeker of er internationale waarnemers zullen worden uitgenodigd door het desbetreffende land. Ook kunnen andere verkiezingen worden uitgeroepen of kunnen politieke ontwikkelingen aanleiding zijn voor Nederland om deelname aan reeds geplande waarnemingsmissies te heroverwegen. Daarnaast hangt de besluitvorming omtrent Nederlandse deelname af van afstemming in EU en OVSE-verband.

Zoals gebruikelijk zal ik uw Kamer op de hoogte stellen zodra definitief is besloten tot Nederlandse deelname aan bepaalde verkiezingswaarnemingsmissies, teneinde leden van uw Kamer in de gelegenheid te stellen hun belangstelling voor deelname kenbaar te maken.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen