Novib

Oxfam Novib:

VVD-keuze halvering OS budget is schadelijk voor Nederland en raakt het leven van miljoenen mensen

Den Haag, 9 april 2010. Terwijl diverse Europese landen hun relatieve uitgaven aan hulp juist verhogen, wil de VVD een halvering van het Nederlandse OS budget, zo blijkt uit het partijprogramma dat vandaag werd gepresenteerd. Dat terwijl het Nederlandse hulpbudget door de economische crisis al met 12% is afgenomen.

Halvering van de ontwikkelingshulp, zoals de VVD vandaag in haar verkiezingsprogramma voorstelt, is kil en onverantwoord. Zon korting, midden in de economische crisis die juist arme landen raakt, is cynisch voor de armsten in de wereld, maar schaadt ook Nederlands positie in de wereld, zegt Farah Karimi, algemeen directeur van Oxfam Novib.

Bij de Brede Heroverwegingen stelde de Commissie Internationale Samenwerking vorige week onomwonden, dat een korting op de hulpuitgaven ten koste zou gaan van de invloed van Nederland in het buitenland. Een verlaging van het percentage OS ónder de 0,7%, zoals voorgesteld door de VVD, zelfs zou leiden tot grote reputatieschade voor Nederland in het buitenland. Nederland raakt zijn voortrekkersol kwijt en daarmee ook de mogelijkheid om ontvangende landen, en internationale instellingen tot verbeteringen te bewegen.

Dankzij ontwikkelingssamenwerking is, ondanks alle kritiek, veel bereikt,zegt Karimi. Nu drastisch snijden betekent pure kapitaalvernietiging. De realiteit is dat miljoenen mensen dankzij hulp een beter bestaan kunnen opbouwen. Maar er is ook eigenbelang: de problemen van armoede blijven niet binnen de grenzen van die landen. Armoede is de voedingsbodem voor terrorisme en migratie. Daarnaast bieden wereldwijde investeringen in duurzame ontwikkeling ook voor Nederland economische kansen en het helpt voorkomen dat wij straks natte voeten krijgen door klimaatverandering.

Oxfam Novib erkent zonder meer dat ontwikkelingssamenwerking effectiever kan en moet. Hulp heeft bovendien weinig zin als met beleid op andere terreinen dat ontwikkeling van arme landen wordt ondermijnd. Daarom is een integraal beleid nodig, gericht op eerlijke handel, conflictpreventie, het tegengaan van kapitaalvlucht, klimaatverandering of landgrabbing.

Einde bericht

Over Oxfam Novib
Mensen in ontwikkelingslanden moeten een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen, het zelf kunnen doen. Om dit voor elkaar te krijgen, werkt Oxfam Novib samen met partnerorganisaties ter plaatse, donateurs, vrijwilligers, bedrijven, overheden, Oxfam-organisaties wereldwijd en andere 'ambassadeurs van het zelfdoen'.


Noot voor de redactie,