Projectorganisatie Maasvlakte 2


Eerste lading waterbouwsteen aangekomen

09-04-2010 - PUMA

Op dinsdag 30 maart kwam het eerste ponton met 18.000 ton waterbouwsteen uit Noorwegen aan bij het werkterrein van PUMA in de Yangtzehaven.

Deze eerste lading waterbouwsteen heeft een gradering van 150 kg tot maar liefst 800 kg. Shovels werden ingezet en reden de steen weg naar het depot nabij de Yangtzehaven.

De opbouw van de harde zeewering is gestart. Het zandlichaam dat de basis vormt ligt op zijn plaats. De 'Arca', een ploegboot met een (vlak)balk erachter, profileert het zand (glad strijken van de zandlaag met de vlakbalk), zodat de steenstorter 'HAM 602' met de opbouw van het harde, stenen gedeelte kan beginnen.

Steenstorter 'HAM 602' brengt 2000 ton steen per keer naar de harde zeewering en doet dit 5 keer per dag, 24 uur per dag, 7 dagen per week.
Er is gestart met storten van filtermateriaal, dan volgt een laag cobbles/ keien, en vervolgens een paar lagen waterbouwsteen. De `Arca' profileert elke nieuwe laag steen, om de opbouw van de harde zeewering zo nauwkeurig mogelijk te realiseren.

Begin april is gestart met het afbreken van de huidige blokkendam met behulp van Backhoe dredger 'Nordic Giant'. Eind juni legt de gigantische kraan 'Blockbuster' het eerste betonblok (à 40 ton) van de lange rij van circa 20.000 stuks. Deze betonblokken wordt hergebruikt uit de bestaande blokkendam van de Maasvlakte.