Gemeente Ameland


Aardgastankstation op Ameland geopend

Ameland is een aardgastankstation en vier aardgasbussen rijker. Dit werd op vrijdag 9 april gevierd door de provincie Fryslân, het samenwerkingsverband Duurzaam Ameland, Arriva en CNG Net. De openingshandeling werd verricht door burgemeester Albert de Hoop, gedeputeerde Piet Adema, directeur van Arriva Anne Hettinga en Michael Bisschops van CNG Net.

Â

Ameland is duurzaam op weg dankzij de samenwerking tussen verschillende partijen. Het aardgastankstation is tot stand gekomen dankzij Duurzaam Ameland, een samenwerkingsverband tussen de gemeente Ameland, GasTerra, Nederlandse Aardolie Maatschappij en Eneco. âDankzij het convenant van de partners is Ameland veranderd in een proeftuin voor duurzame energie. Ameland probeert zoveel mogelijk nieuwe technologieën uit, legt burgemeester Albert de Hoop uit. âWant je moet duurzaam doen en niet duurzaam pratenâ, aldus de burgemeester.

De pomp wordt niet alleen ingezet voor bussen, maar ook voor autoâs. âHet is goed om te zien dat ook andere eilandbewoners bij de aanschaf van een nieuwe auto nadenken over de brandstof waar ze op willen rijden.â zegt De Hoop. âAmelanders gaan zich schoner vervoeren en dat sluit goed aan bij de ambities van Duurzaam Amelandâ, aldus de burgemeester. De provincie Fryslân heeft de aanschaf van de aardgasbussen mogelijk gemaakt en geeft daarmee tezamen met Arriva een belangrijke impuls aan duurzaamheid.

Â

Gedeputeerde Piet Adema feliciteerde gemeente Ameland met de aanwinsten: âHet is best uniek dat er voor zoân klein gebied zo zwaar geïnvesteerd wordt in duurzaamheid. Dit geeft het belang aan dat wij hechten aan duurzame waddeneilanden. Ameland vervult een voorbeeldrol.â

Rijden op aardgas is schoner, stiller en voordeliger dan rijden op benzine of diesel. Het draagt bij aan een betere luchtkwaliteit en een beter klimaat.

Â

Â