NEN


Twee Europese normen voor het testen en het uitvoeren van grondankers

vrijdag 9 april 2010, 14:21

Diepe ontgravingen ten behoeve van civiel technische constructies moeten steeds vaker worden gemaakt. Voor dit soort constructies worden vaak damwanden, of diepwanden toegepast die met behulp van ankers de enorme gronddrukken kunnen weerstaan. De huidige drie Europese normen voor het testen en het uitvoeren van grondankers worden herzien.

Het falen van grondankers brengt hoge kosten en veiligheidsrisico's met zich mee. Vandaar dat er zeer veel aan is gelegen om dit soort calamiteiten te voorkomen. Deze ankers, zogenaamde grondankers, worden voor gebruik dan ook vaak allemaal getest, alvorens definitief te worden afgespannen in de constructie.

Het ontwerp, het testen en de uitvoering van dergelijke ankerconstructies is geregeld in drie Europese normen, die momenteel alle drie een herziening of amendering ondergaan. Die drie normen zijn niet tegelijkertijd opgesteld, waardoor er nu sprake is van overlap of ontbrekende regels. De herzieningen hebben tot doel die leemten of onderlinge strijdigheden op te heffen.

Commentaar op NEN-EN 1537
In NEN-EN 1537 `Uitvoering van bijzonder geotechnisch werk - Grondankers' staan de uitvoeringsregels voor dit soort constructies. Aangezien deze norm van deze drie het langst bestaat waren hierin tijdelijk ook regels voor ontwerpen en beproeven van ankers gegeven. Deze regels moeten nu verhuizen naar twee andere normen. Daarnaast moest EN 1537 na tien jaar een eerste revisie ondergaan. Het resultaat is nu als Ontwerp NEN-EN 1537 voor kritiek gepubliceerd. Commentaar indienen kan tot 30 april 2010.

Commentaar op NEN-EN-ISO 22 477-5
Het nieuwe normontwerp NEN-EN-ISO 22 477-5 `Grondonderzoek en beproeving - Beproeving van geotechnische constructies - Verankeringen' regelt de uitvoering van beproevingen op verankeringen. Commentaar indienen kan tot 30 april 2010.

In NEN EN 1997-1 Eurocode 7 deel 1 `Geotechnisch ontwerp - Algemene regels' zijn de ontwerp aspecten geregeld. In deze norm zullen echter ook eisen moeten komen over te hanteren proefbelastingen en aantallen proeven. Een amendering van deze norm is in voorbereiding, maar zal naar verwachting nog ca. 1 jaar op zich laten wachten. Deze amendering zal te zijner tijd worden opgenomen in NEN-9997-1, waarin alle voor Nederland te hanteren regels voor het geotechnisch ontwerp worden samengebracht.

Commentaar indienen en meer informatie
Voor een commentaarformulier kunt u een e-mail sturen aan: natasja.ramautar@nen.nl. Voor meer informatie over deze normen of normalisatie kunt u contact opnemen met drs.ir. Leendert J. Buth, telefoon (015) 2 690 151 of via leendert.buth@nen.nl.