Gemeente Geldermalsen

Voortgang coalitiebesprekingen

De finisch nadert.
Zoals bekend, zijn na een eerste besloten oriënterende fase de coalitiebesprekingen in openbaarheid voortgezet. Naast het in de openbaarheid onderhandelen hebben de onderhandelende partijen Dorpsbelangen, VVD en D66 steeds geprobeerd maximale openbaarheid te betrachten door middelen van actieve informatieverstrekking richting de media en via de gemeentelijke website. Belangstellenden konden zo kennis nemen van de voortgang van de besprekingen en van de inhoud van agenda's, verslagen en conceptteksten.

Op donderdag 1 april jl. vond de laatste openbare bespreking plaats. Op hoofdlijnen bestond er overeenstemming over de inhoud van het vast te stellen coalitieakkoord.
Op vrijdag 2 april jl. is in beslotenheid tussen de drie partijen gesproken over de toekomstige portefeuilleverdeling binnen het nieuwe college van burgemeester en wethouders. Het gaat hier om personen, vandaar dat vanaf dat moment de besprekingen in beslotenheid moesten worden voortgezet. Dit overleg werd succesvol afgerond met een voorlopige indeling.

De nieuwe coalitie hecht aan zorgvuldigheid. Vandaar dat het ambtelijke management is uitgenodigd zowel over de inhoud van het concept-akkoord als over de gedachte portefeuilleverdeling met de onderhandelaars van gedachten te wisselen. Die uitnodiging werd enthousiast ontvangen en dit heeft geresulteerd in een constructief en openhartig overleg op woensdag 7 april jl. Het zal duidelijk zijn dat, gelet op de positie van ambtenaren, ook dit overleg in beslotenheid moest plaatsvinden. Vanuit het management zijn verschillende aandachtspunten aangereikt die mogelijk op onderdelen nog tot aanpassing van concepten en de voorgestelde portefeuilleverdeling kunnen leiden.

Op donderdagavond 8 april jl. is tussen de drie partijen opnieuw gesproken over de portefeuilleverdeling en daarbij zijn de opmerkingen/suggesties van het management betrokken.

Voor maandagavond 12 april a.s. is er wederom een overleg met het management ingepland. De onderhandelaars hopen nog diezelfde avond tot definitieve afronding van het coalitieakkoord en de portefeuilleverdeling te komen. Vervolgens kan het coalitieakkoord breed worden verspreid. Overeenkomstig de gemeentewet, dient er een overleg plaats te vinden met de burgemeester die daarbij in de gelegenheid wordt gesteld zijn visie op het coalitieakkoord en de portefeuilleverdeling te geven. Een afspraak hiervoor wordt op korte termijn gemaakt.

De komende weken vinden er in het gemeentehuis de nodige activiteiten plaats. Hierbij gaat het o.a. over bijvoorbeeld het afscheid van wethouder Van Doorn en het Visiedebat als voorloper op de komende kerntakendiscussie. Daarnaast vinden Dorpsbelangen, VVD en D66 het belangrijk dat de toekomstige oppositie ruimschoots de gelegenheid moet krijgen zich goed te kunnen voorbereiden op het debat over het coalitieakkoord wat ongetwijfeld gekoppeld aan de installatie van het nieuwe college zal plaatsvinden. Tegen die achtergrond wordt het niet verstandig geacht een tussentijdse installatievergadering in te plannen,maar hiervoor uit te gaan van de regulier geplande raadsvergadering op 27 april a.s.

---

Openingstijden Klantencontactcentrum

Gemeentehuis Geldermalsen
Post: Postbus 112, 4190 CC Geldermalsen
Bezoek: Kuipershof 2, 4191 KH Geldermalsen
Telefoon: (0345) 586 611
Fax: (0345) 573 258
e-mail: info@geldermalsen.nl