Gemeente Utrecht

9 april 2010

Utrechtse Raad maakt digitale ondertekening petities mogelijk

Het initiatiefvoorstel van Stadspartij Leefbaar Utrecht om digitale ondertekening van petities en burgerinitiatieven mogelijk te maken werd tijdens de raadsvergadering van donderdag 8 april met een ruime meerderheid aangenomen. Verder stelde de raad onder andere de nieuwe participatiestandaard vast, de Aanpak Kanaleneiland-Zuid en stelde hij een krediet beschikbaar voor de realisatie van fietsbrug de Gagel.

In het initiatiefvoorstel wordt geregeld dat inwoners van Utrecht binnenkort niet alleen via fysieke handtekeningenlijsten petities en dergelijke kunnen ondertekenen, maar dit ook via internet kunnen doen. Utrecht gaat hiervoor gebruik maken van de landelijke site www.petities.nl. De raad was positief over het initiatief. De fracties vonden het een laagdrempelige mogelijkheid om de inwoners van de stad te betrekken.

Met het voorstel wordt het ook mogelijk via internet om handtekeningen te verzamelen voor een referendumverzoek. Dit vonden niet alle fracties een goed idee. De VVD diende samen met D66, CDA en ChristenUnie een amendement in om dit beslispunt uit het voorstel te schrappen. Zij meenden dat digitale handtekeningen nu nog te fraudegevoelig zijn en nog niet iedereen maakt gebruik van DigiD. Het amendement haalde het niet; D66 trok bovendien haar steun aan het amendement in. Het initiatiefvoorstel werd aangenomen; Stadspartij Leefbaar Utrecht, GroenLinks, PvdA, D66 en de SP stemden voor.

Utrechtse Participatiestandaard
De Participatiestandaard is het handvat voor de gemeente bij de participatie van bewoners in beleid en projecten. De standaard levert maatwerk per project, zorgt voor verbetering van de kwaliteit van de participatie en voor standaardisering. De raad stemde unaniem in met het voorstel. Naast complimenten gaf de raad verantwoordelijk wethouder Den Besten mee dat er een cultuuromslag bij ambtenaren nodig is om participatie ook goed te laten verlopen. Een amendement van D66 en GroenLinks waarin een beslispunt aan het voorstel werd toegevoegd werd ook aangenomen. In het extra beslispunt staat dat participatie de basis is voor alle plannen, er een cultuuromslag moet komen om meer wijkgericht te werken en dat de raad besluit welke vorm van participatie wordt gekozen.

Fietsbrug, Kanaleneiland en bankieren
De raad stelde verder een bedrag van 2,9 miljoen Euro beschikbaar voor de aanleg van een fietsbrug tussen Overvecht en het Noorderpark.
Ook de Aanpak voor Kanaleneiland-Zuid werd vastgesteld. In dit voorstel staat hoe de gemeente, samen met woningcorporaties, Kanaleneiland-Zuid de komende tien jaar wil vernieuwen. De plannen bestaan uit onder andere de nieuwbouw van scholen, woningen en andere voorzieningen.
Voorts nam de raad, op het voorstel Aanpassing regelgeving treasury, een amendement aan. Het amendement werd ingediend door de ChristenUnie, GroenLinks, PvdA, SP en Trots Op Nederland. Aan het Treasurystatuut wordt toegevoegd dat de gemeente moet streven naar het bankieren bij banken die aantoonbaar maatschappelijk verantwoord en duurzaam werken. Het amendement werd gesteund door de indieners en daarmee aangenomen.

Nieuwe voorzitters benoemd
De raad benoemde in zijn eerste vergadering in de nieuwe samenstelling de nieuwe plaatsvervangend voorzitter van de raad en de voorzitters van de raadscommissies.
* Stephanie Bottse (GroenLinks) is benoemd tot plaatsvervangend voorzitter van de raad
* Willem Buunk (VVD) is benoemd tot voorzitter van de commissie Mens en Samenleving
* Steven de Vries (GroenLinks) en Vincent Oldenborg (Stadspartij Leefbaar Utrecht) zijn benoemd tot plaatsvervangend voorzitter van de
commissie Mens en Samenleving
* Dick Hoek (CDA) is benoemd tot voorzitter van de commissie Stad en Ruimte
* Sytse Koopmans (PvdA) en Klaas Verschuure (D66) zijn benoemd tot plaatsvervangend voorzitter van de commissie Stad en Ruimte
* Kees Geldof (VVD) werd benoemd tot voorzitter van de subcommissie Controle en Financiën