Dienstenbond CNV

Nieuws

8 april 2010

VVV Werkgeversvoorstellen

Vorige maand hebben wij u gevraagd of u akkoord kon gaan met de voorstellen die wij als vakbond wilden inbrengen. De leden van CNV Dienstenbond hebben met meerderheid ingestemd. Dat betekent dat wij de onderhandelingen met die voorstellen zijn ingegaan. Maandag 12 april vindt er weer een onderhandeling plaats met de werkgever. In de bijlage vindt u de voorstellen van de werkgeversvereniging zoals zij die eerder aan ons hebben gepresenteerd. Zoals u ziet wordt er veel gevraagd en gaat het om fundamentele wijzigingsvoorstellen. Tegelijkertijd bieden de werkgevers aan om de
arbeidsvoorwaardenregeling om te zetten naar een volwaardige cao.

Dank voor de reacties en de gegeven motiveringen op ons verzoek in te stemmen met de voorstellenbrief van CNV Dienstenbond. Uiteraard houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Uiteraard willen wij ook u als medewerker feliciteren met het 125 jarig bestaan van VVV Nederland! Een bijzonder jaar met hopelijk een bijzondere stap in de verbetering van de arbeidsvoorwaarden met het komen tot een volwaardige cao zodat ook op arbeidsgebied de sector professioneel zal zijn.

De voorstellenbrief van werkgevers
De eerste discussie heeft reeds plaatsgevonden over de voorstellenbrieven van zowel werkgevers als werknemers. Duidelijk is dat de werkgevers hard inzetten op meer flexibiliteit om werknemers in te roosteren en meerdere contracten te geven. Daarnaast wensen zij een andere manier van belonen met nadruk op het belonen op basis van prestatie. Ook de jaarlijks terugkerende wens om de seniorendagen te beperken staat op de agenda. Het laatste staat in nauw verband met uitspraken van de commissie gelijke behandeling die dit soort dagen niet automatisch als wettelijk toegestaan bestempelen.

De vier hoofdthema's zijn:


1) flexibiliteit en zekerheid;

2) arbeidsduur en flexibel belonen;

3) waarderen, beoordelen en flexibel belonen;
4) herzien leeftijdafhankelijke bepalingen en levensfasebewust beleid.

De werkgever heeft aangegeven de arbeidsvoorwaardennota te willen moderniseren. De bovenstaande hoofdthema's horen daar bij. Maar bij die modernisering hoort ook het omzetten van de arbeidsvoorwaardenregeling in een volwaardige cao zoals dat in andere branches en bedrijfstakken gebruikelijk is. Dit is al jaar en dag een grote wens aangezien een arbeidsvoorwaardenregeling niet hoort bij een professionele bedrijfstak. Het moge duidelijk zijn dat tussen de werkgeversvoorstellen echter behoorlijk principiële discussies zitten die aan onze kant zeer gevoelig liggen. Ook gaat het om structurele en fundamentele wijzigingen hoe omgegaan wordt met de werknemers. Op zich hoeft dat op onderdelen helemaal niet negatief te zijn, sterker nog, een aantal onderwerpen kunnen best interessant zijn. Echter is zorgvuldigheid geboden in dit soort trajecten. Maandag 12 april gaan wij verder in overleg met de werkgever over de voorliggende punten.

Haalt uw bedrijf het beste uit u en uw collega's? Doe mee aan ons onderzoek naar het werkklimaat in uw bedrijf !

Graag nodigt CNV Dienstenbond u uit deel te nemen aan een eenvoudige enquête over een belangrijk onderwerp: Hoe ervaart u uw werkklimaat? Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de samenwerking met uw collega's en hoe serieus er in het bedrijf waar u werkt naar uw ideeën wordt geluisterd. Meer informatie en meedoen aan het onderzoek: www.cnvdienstenbond.nl/sociale-innovatie en kiest u daar voor de sector Toerisme.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Harrie de Vaan. U kunt hem bereiken op telefoonnummer 010-2651111 of per email op het adres h.devaan@remove-this.cnvdibo.nl.