Raad van State


vrijdag 9 april 2010
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Gouda van het bestemmingsplan 'Spoorzone midden en oost'. Het plan heeft betrekking op een smalle strook ten noorden van de bestaande spoorlijn Rotterdam
- Utrecht tussen het Winterdijkviaduct en het Albert Plesmanplein. Het gebied wordt in het noorden begrensd door de bebouwing aan de Burgemeester Jamessingel. Het doel van het plan is het NS-station en de historische binnenstad te verbinden, de centrumfunctie van Gouda te versterken en Gouda te verbinden met het stedelijke netwerk van de zuidelijke Randstad. Het plan maakt onder meer de bouw van een nieuw stadskantoor en nieuwe stationshal mogelijk. De stichting Belangen Rotondeflat is het niet eens met het plan en is daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De stichting vreest voor een verslechtering van de luchtkwaliteit in het gebied. Ook is zij bang voor geluids- en verkeersoverlast. In afwachting van de behandeling van haar beroep, verzoekt de stichting de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201001254/2)
10.30 uur
Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Zandvoort heeft verleend voor een appartementencomplex aan de Poststraat in Zandvoort. De exploitant van een hotel tegenover de bouwlocatie is het niet eens met de vergunning en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De werkzaamheden veroorzaken volgens haar veel overlast. Hierdoor zou zij schade lijden. Verder zou de vergunning in strijd zijn met het bestemmingsplan en zou het complex bovendien te hoog worden. De rechtbank in Haarlem verklaarde in september 2009 een eerder beroep van de vrouw ongegrond. (zaaknummer 200908606/1) Zitting over de vaststelling door de gemeenteraden van Oldambt en van Bellingwedde van het bestemmingsplan 'Benedenloop Westerwoldse Aa, Hamdijk, Bovenlanden en Kuurbos'. Het plan maakt het mogelijk deze gebieden in te richten als bergingsgebied en noodbergingsgebied voor overtollig water. De gebieden liggen voor het grootste deel op het grondgebied van de gemeente Oldambt. Het zuidelijk deel ligt in de gemeente Bellingwedde. Alle gebieden, behalve het Kuurbos, worden ook ingericht als verbindingszone. Een aantal inwoners van Nieuweschans is tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn het er vooral niet mee eens dat agrarisch gebied wordt opgeofferd om er bergingsgebieden van te maken. Dit zou het historische landschap aantasten. In afwachting van de behandeling van hun beroep, verzoeken de inwoners de Raad van State het bestemmingsplan voorlopig te schorsen. (zaaknummers 201000602/2 en 201001424/2)