Maussen PR

PERSINFORMATIE

Jolande Withuis & Esther Zwinkels winnaars
Erik Hazelhoff literatuurprijs 2010

Amsterdam, 9 april 2010 -- Gisteravond zijn in De Rode Hoed in Amsterdam de twee winnaars bekend gemaakt van de Erik Hazelhoff Roelfzema Prijs. Jolande Withuis heeft voor haar biografie 'Pim Boellaard' de Erik Hazelhoff Biografieprijs 2010 gewonnen en Esther Zwinkels, won de Erik Hazelhoff Aanmoedigingsprijs 2010 voor haar scriptie 'Het Overakker-complot. Verzetsgroepen in confrontatie met de Japanse bezetter op Sumatra tijdens de Tweede Wereldoorlog.'

De Erik Hazelhoff Roelfzema Prijs is een tweejaarlijkse prijs die dit jaar voor het eerst is uitgereikt. De winnaars ontvingen hun prijzen uit handen van H.K.H. Prinses Irene van Lippe-Biesterfeld en mevrouw Karin Hazelhoff Roelfzema. Withuis ontvangt met het winnen van de Biografieprijs een geldbedrag van vijftienduizend euro. Zwinkels ontvangt een volwaardig auteurscontract bij uitgeverij Het Spectrum en een geldprijs van vijfduizend euro.

De overige genomineerden van de Biografieprijs waren: Joop den Uyl (Anet Bleich), Bert Haanstra (Hans Schoots), Diaghilev (Sjeng Scheijen), en Joke Smit (Marja Vuijsje). Van de Aanmoedigingsprijs waren dat: Annemiek Recourt, 'Niet te véél aksent op het 'Zud-Afrikaanse' als-je-blieft'. De materiële en symbolische productie van het oeuvre van Breyten Breytenbach in Nederland. Evertjan van Roekel, 'Als politieke soldaten treden wij Moskousch horden tegemoet' Nederlandse vrijwilligers in de Waffen-SS.

Over de vakjury
De vakjury van 2009/2010 bestond onder meer uit Frans Smits (hoofdredacteur Historisch Nieuwsblad), Sander van Walsum (de Volkskrant), Eduard Richter (Uitgeverij het Spectrum), Hein Jens (directeur Carré), Dr. Fred Leeman (kunsthistoricus) en voormalig vlootpredikant ds. Roelof Steenstra. Voor de Erik Hazelhoff Prijs 2009/2010 werd de vakjury voorgezeten door Prof. Dr. Lisa Kuitert, hoogleraar Boekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam.

Over de prijs
Vanaf 2010 reikt de Stichting Erik Hazelhoff Roelfzema Prijs een tweejaarlijkse literaire prijs uit in twee categorieën: de Erik Hazelhoff Biografieprijs en de Erik Hazelhoff Aanmoedigingsprijs. De stichting is vernoemd naar Erik Hazelhoff Roelfzema, beter bekend als de Soldaat van Oranje. Doel van de prijzen is getalenteerde schrijvers een platform bieden naar het schrijverschap, het bevorderen van het lezen en schrijven van biografisch werk in het algemeen, de belangstelling voor biografieën bij een breed publiek vergroten, als ook het in stand houden van het gedachtegoed van Erik Hazelhoff Roelfzema.

Voor meer informatie: http://www.erikhazelhoffprijs.nl .
---
Einde persinformatie.


Noot voor de redactie (

Maussen PR