Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

'Sport Lokaal Samen': een kans voor lokale netwerken

Ondersteuningstraject sport, bewegen en onderwijs van start

Oosterbeek, 9 april 2010 - Een netwerk opzetten, een bestaand netwerk versterken of structureel vormgeven is één van de doelen van het ondersteuningsproject 'Sport Lokaal Samen' dat door Vereniging Sport en Gemeenten wordt uitgevoerd. Veertig gemeenten kunnen tot 2012 ondersteuning krijgen, mits zij kunnen aantonen dat er nog iets te verbeteren valt.

De vele initiatieven op het gebied van sportstimulering laten in de praktijk nog te vaak een divers en verbrokkeld beeld zien als het gaat om geldstromen, organisatie en betrokken partijen. Vaak ontbreekt de samenhang tussen de verschillende projecten, is er te weinig continuïteit in de uitvoering en geen structurele inbedding in een breder (lokaal) beleid.

'Sport Lokaal Samen' biedt mogelijkheden om samenwerkingsverbanden binnen een gemeente structureel vorm te geven, te versterken en te ondersteunen. Het ondersteuningsproject richt zich op lokale kernpartners als gemeenten, sportaanbieders, schoolbesturen en scholen voor primair, voortgezet en mbo-onderwijs. Het zwaartepunt ligt op de samenwerking bij scholen en instellingen in wijken met de grootste achterstanden en knelpunten op het gebied van sport en bewegen, overgewicht en schooluitval.

Tot 2012 kunnen veertig gemeenten gebruik maken van ondersteuning. De projectgroep 'Sport Lokaal Samen' heeft een handreiking samengesteld die van nut kan zijn bij het opzetten, onderhouden van een lokaal netwerk sport, bewegen en onderwijs. De handreiking is als PDF te downloaden op www.sportlokaalsamen.nl. De website www.sportlokaalsamen.nl, die vanaf vandaag online is, vormt de digitale versie van de handreiking.

Naast deze website kan een gemeente ook in aanmerking komen voor ondersteuning in de vorm van uren inzet van een adviseur die meehelpt bij het realiseren van de doelen en het organiseren van lokale bijeenkomsten en activiteiten. Per ondersteund netwerk is er een budget beschikbaar bestaande uit een ondersteuningsbudget en een werkbudget.

Geïnteresseerden uit het onderwijs, de sport en gemeenten ontvangen tijdens één van de vier regionale bijeenkomsten meer informatie over 'Sport Lokaal Samen', het ondersteuningstraject en hoe in aanmerking te komen voor ondersteuning. Meer over deze bijeenkomsten is te vinden op www.sportlokaalsamen.nl.