Gemeente Doetinchem

Persbericht, 7 april 2010

Nieuw seizoen schapenbegrazing van start

Op vrijdag 9 april 2010 geeft wethouder Loes van der Meijs het startsein voor het nieuwe seizoen schapenbegrazing. Dit is het derde jaar dat Doetinchem deze vorm van innovatief maaien in haar gemeente toepast. Dit seizoen start de route vanaf het voormalig AZC-terrein door de Bezelhorst, Overstegen, Schöneveld, Oosseld via de Bedrijvenweg naar het eindpunt aan de Havenstraat.

Begrazen is een duurzame, milieuvriendelijke manier van groenonderhoud en draagt bij aan de ecologische ontwikkeling; flora en fauna hebben er baat bij. Door schapen een paar keer per jaar kortstondig als grasmaaier in te zetten verschraalt de bodem waardoor andere plantensoorten een kans krijgen en er meer variatie in de begroeiing komt.

De kudde
De kudde bestaat uit circa 250 schapen en wordt geleid door een herder met een hond. Ieder terrein wordt 2 tot 3 keer per jaar begraasd. Afhankelijk van hoe hoog het gras staat kan de herder bepalen de schapen langer of korter op een plek te laten grazen. De schapen pakken eerst de sappige grassen aan, waardoor de bloemen en kruiden kans hebben op ontwikkeling.

Demonstratie
Iedereen is van harte welkom om bij de start van het nieuwe seizoen aanwezig te zijn. Ontvangst is vanaf 13.45 uur in het Bezelhorstpark aan de Bezelhorstweg ter hoogte van de Coopsstraat. Na de welkomstspeech verplaatsen we ons naar 'De Knoop', aan de Bezelhorstweg - De Gaarde, waar de schapen zich bevinden. Daar zal de schaapsherder een demonstratie geven. Voor de kinderen wordt er een quiz gehouden onder begeleiding van studenten van hogeschool Iselinge. De bijeenkomst duurt ongeveer tot 15.15 uur.