Rijksvoorlichtingsdienst

Minister Van der Hoeven naar startceremonie Nord Stream

Op uitnodiging van de bestuursvoorzitter van Nord Stream, de heer Gerhard Schröder, zal minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken op vrijdag 9 april a.s. namens de Nederlandse regering het woord voeren tijdens de startceremonie van de Nord Stream gaspijpleiding in het Russische Vyborg. Andere deelnemers aan deze ceremonie zijn onder meer de Russische president Medvedev en de Russische minister van Energie Shmatko, de Eurocommissaris voor energie Oettinger. bestuursvoorzitter Schröder van Nord Stream, de Duitse staatssecretaris Pfaffenberg, de Franse staatssecretaris Idrac en CEO's van Gazprom (de heer Miller) E.On, BASF, Gasunie (de heer Kramer) en Suez.

De startceremonie markeert de feitelijke aanleg van de 1220 kilometer lange Nord Stream pijpleiding die door de Oostzee een verbinding zal vormen tussen het Russische Vyborg en het Duitse Greifswald. Nord Stream is een joint venture tussen het Russische staatsbedrijf Gazprom (51 procent), de Duitse bedrijven E.On en BASF (ieder 20 procent) en de Nederlandse Gasunie (9 procent). De capaciteit van deze verbinding tussen Rusland en Noordwest Europa is 55 miljard kubieke meter per jaar, wat genoeg is om 26 miljoen huishoudens van gas te voorzien. De pijpleiding zal naar verwachting in 2012 gereed zijn.

Minister Van der Hoeven acht de totstandkoming van de Nord Stream pijpleiding van groot belang voor de voorzieningszekerheid met betrekking tot gas. "De aanleg van deze pijpleiding is een belangrijke stap in het licht van de diversificatie van gasstromen naar Noordwest Europa en Nederland. Het past, net als de aanleg van de LNG aanlandingsplaats voor vloeibaar gas uit de hele wereld, in mijn ambitie om Nederland tot dé gasrotonde voor Noordwest Europa te ontwikkelen."