Prijsdaling hoger huursegment zet door


HAARLEM, 20100409 -- Vanwege het stijgende aanbod van huurhuizen, voornamelijk veroorzaakt door het dalende aantal verhuurtransacties, staan de prijzen van huurhuizen binnen alle prijssegmenten onder druk. Koops Makelaardij uit Haarlem, gespecialiseerd in woningverhuur, verwacht dat huurprijzen in het lagere segment (tot ¤ 1250) zich in de loop van het komende halfjaar zullen stabiliseren. Voor duurdere huurhuizen geldt dat de trend van prijsdaling die is ingezet, zal doorzetten in dit jaar. Huizen in de huurprijsklasse boven ¤ 2000 worden daarin het hardst getroffen.

Het aantal verhuurtransacties in de markt van hoger geprijsde huurwoningen is in het afgelopen halfjaar binnen de regio Haarlem gedaald. Voor woningen met een maandelijkse huurprijs van ¤ 1500 tot ¤ 2000 is deze daling 35% ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. De huurprijs per m2 daalde in dit segment met bijna 14%. Voor woningen in het prijssegment van ¤ 2000 tot ¤ 4000 huur per maand geldt een daling in het aantal transacties van maar liefst 48%.

Werkelijke huurprijsdaling 15-25%

Het aantal huurtransacties in de regio Haarlem in de prijsklasse ¤ 2000 tot ¤ 4000 is te klein om betrouwbare statistische gegevens aan te ontlenen. Koops Makelaardij stelt dat de werkelijke huurprijsdaling in het hogere huursegment zal schommelen tussen de 15 en 25 procent. Koops: "Hoeveel de huurprijs zal dalen voor een huis binnen dit deel van de markt is mede afhankelijk van het type woning, de ligging, de staat van onderhoud en de hoogte van de huurprijs. Een half vrijstaande woning, die begin 2009 een huur opbracht van ¤ 2500 euro, wordt momenteel verhuurd voor een prijs rond de ¤ 2100; een prijsdaling van circa 15%. Voor een vrijstaande villa, die begin 2009 voor ¤ 3500 per maand werd verhuurd daalde de huurprijs met bijna 25%."

Stijging aanbod huurwoningen en langere leegstand

Het aanbod van huurwoningen in het middensegment, tussen ¤ 1500 en ¤ 2000 per maand, is in één jaar sterk gegroeid met 44 procent. Het aantal dagen dat een woning in deze prijsklasse te huur stond liep het afgelopen jaar op van 62 naar 113 dagen. In de prijsklasse van ¤ 2000 tot ¤ 4000 per maand is het aanbod gestegen met ruim 60 procent en valt te verwachten dat de gemiddelde leegstandperiode dit jaar zal oplopen van één jaar naar anderhalf jaar.

Dit groeiende aanbod wordt mede veroorzaakt door een daling van het aantal verhuurtransacties. De stijging van het aanbod zal deze lange leegstand nog verder doen oplopen het komende halfjaar. Deze situatie maakt dat de huurprijzen in dit segment van de huurmarkt onder druk blijven staan. Volgens Koops Makelaardij zijn deze gewijzigde marktomstandigheden niet breed bekend onder huiseigenaren, mede doordat de landelijke pers weinig gegevens publiceert over ontwikkelingen binnen de geliberaliseerde huurmarkt.

Verwachtingen voor het komende halfjaar

Koops Makelaardij verwacht dat de prijzen van de huurmarkt tot ¤ 1250 licht zullen stijgen. Dit is onder andere gebaseerd op een daling van het aanbod. Afgelopen jaar kende deze prijsklasse een stijging van het aantal verhuurtransacties van ruim 40%.
Het aanbod van huurhuizen in de prijsklasse van ¤ 1500 tot ¤ 2000 is ruimer. Daardoor, en door de daling van het aantal verhuurtransacties die is ingezet in deze prijsklasse, zullen deze huurprijzen verder onder druk komen te staan. Wij verwachten een prijsdaling die kan oplopen tot 5%.
Gelet op het zeer royale aanbod van huurhuizen met een huur boven de ¤ 2000, met een huidige te verwachten leegstand van ca. achttien maanden, zal dit segment het hardst getroffen worden. Een prijsdaling tot 10% voor deze huurwoningen is zeker niet uitgesloten.

"Uiteindelijk zal ook prijs van duurdere huurhuizen zich stabiliseren", voorspelt Koops Makelaardij. "Maar eerst zal het aanbod van huurwoningen met huren tussen de ¤ 1250 en ¤ 1750 kleiner moeten worden, eerder zal dat niet gebeuren."





Ingezonden persbericht