Tekstbureau Emics legt persoonlijke levensverhalen vast


AMSTERDAM, 20100409 -- Een groeiende groep Nederlanders wil een persoonlijke erfenis achter laten voor hun kinderen en kleinkinderen. Maar er blijkt ook een behoefte te zijn om zelf terug te kijken en zo de rode draden in het eigen levensverhaal te ontdekken. Emics ondersteunt hierbij en legt op doortastende wijze de levensverhalen van `gewone' mensen vast.

Ieder verhaal is uniek
Er is steeds meer aandacht voor levensverhalen. Iedere dag portretteren publieke en commerciële zenders allerlei verschillende mensen. Programma's als Hello and goodbye en De reünie winnen de laatste jaren sterk aan populariteit en steeds weer blijken mensen je met hun levensverhaal te kunnen verrassen. Want: geen mens en geen levensloop is hetzelfde en tegelijkertijd vinden we herkenning in de verhalen van anderen.

Je eigen verhaal
Mensen krijgen zelf ook steeds meer behoefte om hun levensverhaal vast te leggen, denk aan de succesvolle boekenreeks Mama, vertel eens... Het blijkt echter moeilijk om de juiste woorden te vinden of afstand te nemen van je eigen verhaal. De hulp van een professional biedt dan uitkomst. In Duitsland zijn de levensverhalenschrijvers inmiddels niet meer weg te denken. In Nederland zijn de levensverhalenschrijvers nog maar op één hand te tellen. Tekstbureau Emics is één van hen en is bovendien uniek in haar benadering.

Een open gesprek
Fleur van den Berg van Emics is afgestudeerd als antropoloog: "In een reeks interviews vertellen mensen hun verhaal. De interviews zijn open gesprekken die de meest uiteenlopende wendingen kunnen nemen. Zoals verzamelen ook antropologen hun informatie. Van te voren is er geen vragenlijst die afgewerkt dient te worden, de persoon in kwestie vertelt wat hij wil vertellen. Ik verzamel alle puzzelstukjes; open gaten kan ik helpen opvullen met gerichte vragen, maar alleen als het nodig of wenselijk is."

Hoe?
Mensen kunnen twee of drie gesprekken nodig hebben om hun verhaal te vertellen, of twintig . Het uiteindelijke product kan de vorm aannemen van een professioneel vormgegeven boek en al dan niet in kleur, met of zonder foto's. Bij Emics vinden mensen een precieze invulling van hun wensen.

Meer informatie is te vinden op www.emics-levensverhalen.nl.

Emics