Kamervragen over illegale apenhandel voor Westerse laboratoria


Witwaspraktijken blootgelegd door undercover onderzoek

Den Haag, 20100409 -- Een DIER Een VRIEND vraagt in een brandbrief aan demissionair Minister Gerda Verburg van LNV om een onderzoek naar apenhandel en een directe importstop van apen uit China en Azië. Daarnaast zijn er Kamervragen door de PvdD gesteld. EDEV heeft samen met British Union Against Vivisection undercover onderzoek gedaan naar de handel in apen voor experimenten. Hierin wordt duidelijk dat Laos een belangrijke rol speelt in de levering van in het wild gevangen apen. Voor het eerst slaagden onderzoekers van dierenorganisaties erin om undercover opnames te maken in de grootste apenfarm van Laos (Vannaseng Trading Company).

De apen worden vanuit Laos geëxporteerd naar China. China verkoopt per jaar tienduizenden `geboren in gevangenschap' apen aan laboratoria en tussenhandelaren in Europa en Amerika. De Nederlandse apenhandelaar Hartelust uit Tilburg, één van de weinige Europese apenhandelaren, importeert ook apen uit China en verkoopt ze door aan Europese laboratoria.

"EDEV wil dat er een einde komt aan deze wrede en barbaarse handel in dieren. De apen staat een lange, zinloze lijdensweg in laboratoria te wachten.", aldus Geoffrey Deckers, woordvoerder van stichting EDEV - Een DIER Een VRIEND. "Het oerwoud van Zuidoost Azie wordt helemaal leeggeplunderd voor de internationale proefdierenindustrie, die aan het leed van dieren miljarden verdient."

EDEV is een actieve organisatie voor de bescherming van de rechten van dieren. De werkwijze van EDEV kenmerkt zich door het in de publiciteit brengen van dierenmishandeling en deze op alle mogelijke legale wijzen te bestrijden. Daarnaast geeft EDEV voorlichting aan het publiek en is continu in gesprek met het politieke bedrijf om zo de doelstellingen onder de aandacht van politici en beleidsmakers te brengen.





Ingezonden persbericht