Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

VOOR DE KLEINSTEN, DE ALLERKLEINSTEN, DE ALLER-ALLER KLEINSTEN......

HET AVONTUURLIJKSTE THEATERFESTIVAL IN NEDERLAND VOOR FAMILIES:

DE 11e EDITIE VAN FESTIVAL 2 TURVEN HOOG
18 groepen uit binnen- en buitenland, 51 voorstellingen, 9 beeldend kunstenaars, ateliers en een masterclass voor professionals

vr 9, za 10 en zo 11 april 2010 in Almere: Schouwburg Almere en Kunstencentrum de Kunstlinie en za 17 april in Haarlem 2 Turven Hoog op locatie: Toneelschuur en de Philharmonie

losse presentaties van voorstellingen:

. 14 april Amsterdam Z.O : Bijlmerparktheater

. 12 tot en met 14 april Amsterdam: Pleintheater

Op 9, 10 en 11 april 2010 nemen de allerkleinsten de schouwburg in Almere weer over tijdens het 2 Turven Hoog Festival. Hét familiefestival voor de (aller)kleinsten presenteert 51 voorstellingen van 18 verschillende theatergroepen, dansgezelschappen, muziekensembles en artiesten uit binnen- en buitenland. Naast Nederlandse premières zijn er ook weer 3 nieuwe proeves te zien van makers die door 2 Turven Hoog zijn uitgenodigd om voor het eerst de uitdaging met het allerjongste publiek aan te gaan. Tijdens het festival is er nog veel meer te beleven: 9 beeldend kunstenaars maakten speciaal voor het festival performances en interactieve installaties en er zijn ateliers op het gebied van dans, theater en beeldende kunst.

Nieuw dit jaar is dat na het festival in Almere zes voorstellingen en een aantal interactieve installaties te zien zijn in Haarlem waar ' het zusje' van 2 Turven Hoog plaatsvindt op zaterdag 17 april in de Philharmonie en de Toneelschuur. Ook nieuw is dat een aantal losse voorstellingen van het festival staan geprogrammeerd in het Bijlmerparktheater en het Pleintheater in Amsterdam.

Een uiteenlopend programma met voor elk wat wils

Deze elfde editie biedt 2 Turven wederom voorstellingen uit verschillende genres: dans, (muziek)theater, mime, objecttheater, muziek & beeldende kunst. Ook staan er weer een aantal internationale voorstellingen op het programma, o.a. uit België, Duitsland, de VS en Frankrijk. Daarnaast zijn er bekende Nederlandse gezelschappen te zien, waaronder TG. Max, Peter Zegveld, De Stilte en Danstheater Aya. In 'De Proeftuin' krijgen makers de kans voor het eerst een voorstelling voor peuters te maken.

Een zinnenprikkelend programma vol verrassingen
2 Turven prikkelt alle zintuigen. Direct bij het betreden van het theater, begint de ontdekkingsreis. Beeldend kunstenaars/vormgevers maakten speciaal voor het festival avontuurlijke speelplekken en interactieve installaties. Peuters, kleuters én hun (groot)ouders kunnen, naast het bezoeken van de voorstellingen, meedoen aan allerlei workshops en activiteiten en verschillende plekken samen spelen. Meer nog dan in andere edities zullen bezoekers actief betrokken worden in de activiteiten van het festival, door o.a. workshops, masterclasses en een gezamenlijk kunstwerk. Dit jaar in het festival zijn er ateliers op het gebied van dans, muziek, theater en beeldende kunst voor peuters en kleuters.

Primeur! Eerste peutervoorstelling van Frank Groothof

Frank Groothof gaat in première met zijn eerste voorstelling die ook geschikt is voor kinderen vanaf 2 jaar: 'JazzBabar'. In 'JazzBabar' gaat de Nederlandse meesterverteller de uitdaging aan om 'De geschiedenis van het olifantje Babar' toegankelijk te maken voor ook de jongste kinderen. Marius Beets arrangeerde muziek van Poulenc en andere componisten naar een toegankelijke jazzbewerking en Gerard de Bruyne tekent tijdens de voorstelling live op het achterdoek.

Uitbreiding 2 Turven Hoog: Minko krijgt er een zusje bij!

Minko, de mascotte van 2 Turven Hoog, heeft er een klein zusje bij en zij heet Mimi! Haarlem heeft de primeur van de uitbreiding van het festival naar een nieuwe stad! Op zaterdag 17 april staat een kleinere versie van het festival in de Toneelschuur en Philharmonie. Het festival opent met een gratis multicultureel ontbijt in de Philharmonie. Te zien zijn o.a. de nieuwe voorstelling van Frank Groothof 'Jazzbabar' en de Franse voorstelling 'Pluie' voor baby's vanaf 6 maanden. Verder zijn er bijzondere interactieve speelinstallaties gemaakt door beeldend kunstenaars zoals een geluidsparcours van recycle materialen en een heuse berg waar klassieke muziek uitkomt maar ook video animaties en een culinaire performance, alles toegankelijk vanaf de jongste leeftijd.

Programma en Kaartverkoop

Voor het gehele programma van Almere en Haarlem en de losse voorstellingen in Amsterdam, zie (vanaf half februari) www.2turvenhoog.nl. De voorverkoop van het festival in Almere en Haarlem start op 1 maart en loopt via de theaters: Voor Almere zie www.schouwburgalmere.nl of bel 036-8455555 Voor Haarlem zie www.toneelschuur.nl & www.theater-haarlem.nl 023-5173910 / 023-5121212



Ingezonden persbericht