Ingezonden persbericht


UITGELICHT APRIL 2010

Nacht van de Filosofie - Vrijheid

Vrijdag 9 april 2010
20.00-02.00 uur in alle zalen van Felix Meritis

Vrijheid is het meest belangrijke en tegelijkertijd meest betwiste woord van deze tijd. We willen allemaal in vrijheid leven, het leven inrichten naar eigen voorkeuren en wensen, of zonder angst voor vervolging onze mening kunnen geven. Tegelijkertijd bekruipt velen het gevoel dat het wel erg ver is gegaan met die vrijheid. Kunnen we op een slimme manier omgaan met vrijheid, zodat het goede eraan wordt behouden, en het niet uitloopt op totale grenzeloosheid? Tijdens de Nacht van de Filosofie wordt deze vraag tegen het licht gehouden.

Hoogtepunt van de Maand is ieder jaar weer de Nacht van de Filosofie. Het thema van de Maand van de Filosofie 2010, 'vrijheid', komt op allerlei mogelijke manieren aan bod. Actuele discussies, interviews, lezingen, theater, film en interactieve programma's wisselen elkaar af tijdens deze feestelijke avond.

PROGRAMMA
Tijdens de Nacht van de Filosofie vinden interviews plaats met Peter Bieri (Pascal Mercier, auteur van Het handwerk van de vrijheid & Nachttrein naar Lissabon), Ian Buruma (auteur essay van de Maand van de Filosofie: Grenzen aan de Vrijheid: Van De Sade tot Wilders) en Martin Šimek. Joke Hermsen spreekt over niets doen, Roel Bentz van den Berg over popmuziek als soundtrack van de vrijheid, Maarten Doorman over ons romantische vrijheidsideaal en Beate Roessler over automie en vrijheid in politiek en persoonlijk leven. Robert Smith doorloopt het dagelijkse leven aan de hand van Socrates en Foucault. Rob Wijnberg en Stine Jensen tonen met beeld en geluid de kern van ons bestaan. Marcel Möring en Coen Simon besch! rijven de verhulde vrijheidsbeperkingen van nieuwe technologie. Allard den Dulk en Mariëtte Willemsen geven filosofisch commentaar op het thema vrijheid in onder andere de film American Psycho. In het Café Chantant verwelkomen Frank en Maarten Meester filosofen die hun favoriete vrijheidslied zingen. Er zijn debatten met Hans Achterhuis over het einde van het neoliberalisme en met Maureen Sie over de vrije wil.

Verder staat op het programma: Scholierendebat, de uitreiking van de Socrates Wisselbeker, Café Philo met levenskunst onder de sterrenhemel, een workshop met muziek en literatuur onder leiding van Jan Flameling en poëzie van Ellen Deckwitz.

KAARTVERKOOP
Toegang: ¤ 35,- (¤ 30,- met de lezersaanbieding uit de Felix Meritis krant februari/maart 2010, zie 'programmakrant' bij agenda) Kaarten: via www.felix.meritis.nl en kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa van Felix Meritis. VOL = VOL!

De Maand van de Filosofie is een initiatief van de Stichting Maand van de Filosofie, een samenwerkingsverband van Selexyz, Felix Meritis, Filosofie Magazine, de Internationale School voor Wijsbegeerte, Uitgeverij Lemniscaat en de Universiteit van Tilburg.

Online partner Felix Meritis:
Reserveren:
+31 (0)20 62 31 311
receptie@felix.meritis.nl