Ingezonden persbericht


Persbericht 2 maart 2010

Shortlist Socrateswisselbeker 2010 bekend

De Socrateswisselbeker wordt ieder jaar uitgereikt aan de auteur van het meest prikkelende, Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorgaande jaar ­ in dit geval dus 2009 ­ verscheen.

Uit de ruim 80 boeken die in aanmerking kwamen voor de prijs heeft de jury 5 titels geselecteerd voor de shortlist:


· Mieke Boon en Peter Henk Steenhuis, Filosofie van het kijken. Kunst in ander

perspectief


· Erno Eskens, Democratie voor dieren. Een theorie van rechtvaardigheid


· Marli Huijer en Reinjan Mulder, Opnieuw beginnen. Metamorfosen in het bestaan


· Luuk van Middelaar, De passage naar Europa. Geschiedenis van een begin


· Gerard Visser, Niets cadeau. Een filosofisch essay over de ziel

Bekendmaking van de winnaar:
De winnaar van de Socrateswisselbeker zal bekend worden gemaakt tijdens de Nacht van de Filosofie op vrijdag 9 april 2010 in Felix Meritis in Amsterdam.

De jury van de Socrateswisselbeker bestaat uit Frans Jacobs (Universiteit van Amsterdam), Leonie Breebaart (Trouw), Anna Luyten (De Morgen), Florentijn van Rootselaar (Filosofie Magazine)

Eerdere winnaars:
In 2002 ging de Socrateswisselbeker naar Michiel Leezenberg voor zijn boek Islamitische filosofie. Een geschiedenis In 2003 gaf hij de beker door aan Jos de Mul, die hem won met Cyberspace Odyssee In 2004 won Dick Pels de Socrateswisselbeker voor het boek, De geest van Pim. Het gedachtegoed van een politieke dandy In 2005 kreeg Wouter Kusters de beker voor Pure Waanzin In 2006 won Andreas Kinneging de Socrateswisselbeker voor zijn boek Geografie van goed en kwaad In 2007 won Chris Buskes de beker met Evolutionair denken. De invloed van Darwin op ons wereldbeeld In 2008 ging de prijs naar Frank Ankersmits De sublieme historische ervaring In 2009 won Met alle geweld van Hans Achterhuis




Ingezonden persbericht