Gemeente Apeldoorn

Onderzoekslab 'Tussentijd' van Rijksbouwmeester in Apeldoorn

Vrijdag 9 april komt een team vakmensen kennismaken met Apeldoorn als Onderzoekslab. Het Onderzoekslab is onderdeel van 'Nederland wordt anders', waar Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol één van de initiatiefnemers van is. De komende maanden buigen de ontwerpers zich over de vraag hoe steden kunnen omgaan met tijdelijke functies in leegstaande gebouwen of op lege terreinen. Ze nemen Apeldoorn als voorbeeld en werken vanuit het ACEC gebouw.

Wethouder Jolanda Reitsma zal de groep vrijdagochtend welkom heten. Voor Apeldoorn is het interessant dat een groep vakmensen met een frisse blik zich gaat buigen over de mogelijkheden van tijdelijke invulling. Apeldoorn kent diverse plekken in en rondom de binnenstad die kort of langer leegstaan zoals de Nettenfabriek en straks ook het Centraal Beheer gebouw langs het spoor.

Tussentijd

Er zijn zeven onderzoekslabs in deze tweede ronde van het Onderzoekslab. In Apeldoorn is de titel van het Onderzoekslab 'Tussentijd'. Het richt zich op nieuwe vormen van (her)ontwikkeling van binnensteden. Meer specifiek gaat het om de vraag welke partijen geïnteresseerd zijn in tijdelijk gebruik, welke gebouwen of terreinen zich het beste lenen voor tijdelijk gebruik, welke knelpunten er zijn bij tijdelijk gebruik, hoe tijdelijk gebruik kan bijdragen aan duurzaamheid en klimaatbestendigheid en welk juridisch kader nodig is.

De resultaten van het Onderzoekslab zullen een verkenning van mogelijkheden zijn, die dergelijke, tijdelijke invullingen bieden.

NL wordt anders
Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol heeft actie ondernomen om jonge, werkzoekende ontwerpers een kans te bieden om betrokken te blijven bij hun vak in deze economisch moeilijke tijden. In de vorm van onderzoekslabs 'Nederland wordt anders' kunnen teams van deze jonge ontwerpers werken aan de toekomstige opgaven op het gebied van de ruimtelijke inrichting van Nederland. Inmiddels is een tweede ronde van zeven onderzoekslabs van start gegaan, waarvan er één in Apeldoorn is. Andere onderzoeklabs gaan bijvoorbeeld over krimp op het platteland of Nederland in 2040. Zie voor meer informatie: www.nederlandwordtanders.nl .

Planning

Vanaf vrijdag 9 april verblijft een groep van ongeveer tien vakmensen gedurende drie maanden in Apeldoorn. Zij werken vanuit het ACEC-gebouw. Zij doen het onderzoek in opdracht van 'Nederland wordt anders' en voor dit onderzoekslab wordt samengewerkt met het ministerie van VROM en met de gemeente Apeldoorn.

Einde persbericht.

Noot voor de redactie/