Gemeente Hoogeveen

Openbare besluiten van B & W

6 april 2010

1. Nieuwe interne organisatie

Het college heeft het directiebesluit bekrachtigd om het organisatiereglement te wijzigen. Het is een formaliteit want het gaat om het juridisch vastleggen van de organisatieontwikkeling.

De interne organisatie van het gemeentelijke apparaat ondergaat een verandering. Er worden vier grote clusters gevormd, waarin de vroegere afdelingen worden opgenomen.

Klik hier voor het B&W-besluit Bijlage 1

2. Handhavingsdienst Zuidwest-Drenthe

Binnenkort wordt de Handhavingsdienst Zuidwest-Drenthe opgericht. Het college is hiermee akkoord gegaan. Er komt een organisatie voor de uitvoering van handhavingstaken in de gemeenten Hoogeveen, De Wolden, Meppel, Westerveld en Midden-Drenthe. De organisatie gaat formeel 1 mei van start. Voordelen zijn leren van elkaar, het onderling gemakkelijker kunnen overnemen van werk bij verlof of nieuwe projecten en urenbesparing.

Klik hier voor het B&W-besluit Bijlage 1 + 2 + 3

3. Wijziging verordening kansspelen en speelautomatenhallen

Het college stelt de gemeenteraad voor om de verordening kansspelen en speelautomatenmhallen te wijzigen. Dat is nodig om de verordening in de pas te laten lopen met de Europese Dienstenrichtlijn. Volgens die richtlijn is een vergunning voor behendigheidsautomaten niet langer nodig. De vergunning wordt per 1 januari van dit jaar geschrapt uit de gemeentelijke verordening. Er zijn al vergunningen voor 2010 afgegeven. De aanvragers krijgen de leges terug. Er mogen nu ook meer dan twee behendigheidsautomaten worden geplaatst.

Klik hier voor het B&W-besluit Bijlage 1 + 2

4. College stelt visiedocument Integraal jeugdbeleid vast

Het college heeft de Visie Integraal Jeugdbeleid vastgesteld. De visie is tot stand gekomen in samenspraak met onder meer maatschappelijke partners. In de visie is onder meer verwoord dat de gemeente ruimte moet bieden aan jongeren om bijvoorbeeld gezond op te groeien, hun talenten te ontwikkelen en plezier te hebben en actief betrokken te kunnen zijn bij de samenleving. De visie wordt uitgewerkt in vervolgactiviteiten. Dat zijn onder meer het voorkomen of beperken van achterstanden op basisscholen, het bevorderen van het gebruik van de buurthuizen door jongeren en een goede coördinatie van hulp aan gezinnen waar meerdere problemen tegelijk spelen.

Klik hier voor het B&W-besluit Bijlage 1

5. Brief aan minister over onveilige oversteken N48

Vier Drentse en Overijsselse gemeenten en beide provincies vragen de minister van verkeer en Waterstaat geld te steken in een aantal veilige landbouwoversteken over de N48. Binnen de gemeente Hoogeveen gaat het om een tunnel voor de landbouw en fietsers op de grens van De Wolden en Hoogeveen. De gemeente en de provincies hebben samen met rijkswaterstaat een plan gemaakt. Het rijk wordt om vier miljoen gevraagd, de helft van het budget. Voor Hoogeveen zou de bijdrage op twee ton komen.

Klik hier voor het B&W-besluit Bijlage 1 + 2

6. Geen schadevergoeding

Het college van B& W wijst een verzoek om planschadevergoeding van een bewoner van de Wethouder Robaardstraat af. De bewoner had bezwaar gemaakt tegen de vergunning van de bouw van een woning aan de Wethouder Robaardstraat 16 met een diepte van 10,5 meter. Het bestemmingsplan staat daar 10 meter toe, maar daarvan heeft het college vrijstellling gegeven. Het college vindt de overschrijding te gering om planschade toe te kennen.

Klik hier voor het B&W-besluit

7. Bouw van schuur kan doorgaan

De bouw van een schuur met overkapping aan de Meerval kan doorgaan. Buren hadden een bezwaarschrift ingediend omdat zij vrezen dat de bouw van de schuur leidt tot aantasting van hun woongenot en schade aan de beplanting. Ook voeren zij aan dat de bouw niet voldoet aan de welstandseisen. De bezwaarschriftencommissie adviseert dat de bouwvergunning terecht is verleend en dat het bouwwerk voldoet aan de welstandseisen. Het college neemt dit advies over.

Klik hier voor het B&W-besluit

8. Marconistraat op de schop

Burgemeester en wethouders gaan akkoord met de herinrichting van de Marconistraat. De rijbaan krijgt een nieuwe asfaltlaag en er worden groenstroken aangelegd. Voor een betere herkenbaarheid van de straat en voor de veiligheid van de fietsers brengt de gemeente fietssuggestiestroken aan. Door het verwijderen van struiken en het aanbrengen van extra markering wordt de kruising van de Marconistraat met de Voltastraat veiliger gemaakt. De werkzaamheden starten eind april en moeten voor de bouwvakvakantie klaar zijn.

Klik hier voor het B&W-besluit Bijlage 1 + 2

9. Wijzigen mandaat en machtigingen

Het college van B&W heeft via wetgeving een groot aantal bevoegdheden gekregen. In de praktijk worden veel bevoegdheden namens het college uitgevoerd door ambtenaren. Daarvoor wordt dan een mandaat of een machtiging verstrekt. Het college blijft wel bevoegd en verantwoordelijk. Op 25 maart 2010 is mandaat verstrekt aan de manager Gemeentewinkel voor het overschrijven van het grafrecht op naam van een ander. Ook de bevoegdheid om te beslissen over een aanlegvergunning ligt vanaf die datum bij de manager van de Gemeentewinkel. Verder is de bevoegdheid van de burgemeester om een verklaring van geen bezwaar af te geven voor ballonopstijgingen vervallen. De burgemeester adviseert hierover alleen nog naar de provincie. De manager van de Gemeentewinkel wordt hiervoor gemachtigd. Een overzicht van de mandaten en machtigingen is steeds te bekijken op www.hoogeveen.nl.

Klik hier voor het B&W-besluit Bijlage 1

10. Wijziging bestemmingsplan

B&W gaan het voorontwerpbestemmingsplan van Nijstad 11a ter inzage leggen. De heer Neutel van Nijstad 11a wil zijn bedrijf vergroten met ongeveer 8000 m2. Hiervoor moet het bestemmingsplan gewijzigd worden. Het college wil hieraan meewerken. Het voorontwerpbestemmingsplan zal zes weken ter inzage liggen. Daarna worden de reacties beantwoord en wordt er een ontwerpbestemmingsplan gemaakt.

Klik hier voor het B&W-besluit