Gemeente Gilze en Rijen

Tijdelijk geen bouwvergunningen voor intensieve veehouderijbedrijven

Het is u vast niet ontgaan dat binnen de provincie Noord-Brabant flink gediscussieerd is en wordt over de toekomst van de intensieve veehouderij in onze provincie. Provinciale Staten hebben hierover op 19 maart 2010 uitvoerig van gedachten gewisseld en diverse besluiten genomen. Eén van die besluiten is het nemen van een zogenaamd 'voorbereidingsbesluit'.

Wat is een voorbereidingsbesluit? Dat is een besluit dat gericht is op het voorkomen van mogelijk ongewenste ontwikkelingen. Zo'n besluit is altijd tijdelijk en geldt totdat een meer definitieve regeling van kracht wordt.

De inhoud van het besluit
Het voorbereidingsbesluit van de provincie houdt in dat de gemeenten in Noord-Brabant met onmiddellijke ingang (peildatum 20 maart 2010) moeten stoppen met het verlenen van bouwvergunningen die te maken hebben met intensieve veehouderijbedrijven.

Betekenis van het besluit
Als gevolg van het voorbereidingsbesluit moeten alle aanvragen om bouwvergunning voor de intensieve veehouderij worden 'aangehouden'. Dit houdt in dat voorlopig dus geen beslissing wordt genomen. In dit geval gaat het niet alleen om mogelijke uitbreiding van gebouwen, maar ook om ondersteunende voorzieningen zoals mest- en voedersilo's en andere bouwwerken. Ook is er vanwege het voorbereidingsbesluit geen sprake meer van een maximale beslissingstermijn omtrent de aanvraag en kan dus nooit een fictief verleende vergunning ontstaan.

Wanneer kunnen we weer verder
Het voorbereidingsbesluit geldt tot aan het moment dat de provincie zijn beleid voor de intensieve veehouderij heeft vastgelegd. Dit zal gebeuren in de provinciale Nota Ruimte, welke naar verwachting per 1 juni 2010 in werking zal treden. Pas vanaf dat moment zullen er weer besluiten over de bouwaanvragen worden genomen, waarbij rekening gehouden moet worden met dat nieuwe beleid. Het kan dus zo zijn dat een aanvraag die nu past binnen de geldende regels, straks niet langer kan worden vergund.

Bezwaar en beroep
Het besluit van de provincie is gebaseerd op artikel 4.1, 5e lid van de Wet ruimtelijke ordening. Hoewel het een officieel besluit is, kan daartegen geen bezwaar- of beroepsprocedure worden gevoerd.

Nadere informatie en vragen
Heel veel informatie over de provinciale standpunten en besluiten kunt u terugvinden op de website van de provincie www.brabant.nl. Voor informatie over uw eigen aanvraag om bouwvergunning kunt u contact opnemen met de gemeentelijke afdeling Vergunningen en Handhaving. Voor de beleidsmatige aspecten kunt u terecht bij de afdeling Beleid en Strategie.

Datum bericht: 9 april 2010