Openbaar Ministerie

Mogelijke onbevoegdheid politieambtenaar

9 april 2010 - Arrondissementsparket Den Bosch

Mogelijke onbevoegdheid politieambtenaar

Op 7 april j.l. werd het Openbaar Ministerie te 's-Hertogenbosch door de regiopolitie Brabant Noord op de hoogte gebracht van het vermoeden dat een inspecteur van politie van het betreffende korps al geruime tijd onbevoegd is opgetreden als hulpofficier van justitie.

De hoofdofficier van justitie heeft de Rijksrecherche nog diezelfde dag opdracht gegeven een strafrechtelijk onderzoek naar het handelen van de inspecteur te starten. Dit onderzoek wordt verricht onder leiding van het Landelijk Parket te Rotterdam.

Op dit moment is het Openbaar Ministerie te 's-Hertogenbosch bezig met behulp van door de politie aangeleverde gegevens te inventariseren in welke zaken de betrokken inspecteur als hulpofficier van justitie ambtshandelingen heeft verricht.

Indien de onbevoegdheid van het optreden wordt vastgesteld, kan dit juridische consequenties hebben voor concrete strafzaken die hebben gelopen of op dit moment nog lopen. Het Openbaar Ministerie zal zich beraden op een standpunt welke gevolgen dit in welke zaak zou moeten hebben.

Voor lopende zaken kan daarbij bijvoorbeeld worden gedacht aan de enkele constatering van de onrechtmatigheid zonder verdere gevolgen of uitsluiting van bewijs. Het Openbaar Ministerie zal het standpunt daarover per zaak aan de rechtbank voorleggen. Het is uiteindelijk aan de rechtbank om daarover te beslissen.

Een eerste inventarisatie wordt in de loop van volgende week afgerond. Het Openbaar Ministerie zal dan nader kunnen ingaan op de aard en omvang van de zaken waarin deze kwestie speelt. De betrokkenen in de zaken - slachtoffers, verdachten/veroordeelden en hun advocaten - zullen zo veel en zo spoedig mogelijk op de hoogte worden gebracht.