Internationale pedellendag voor het eerst bij Open Universiteit

09/04/2010 12:00

Open Universiteit

Op 9 april 2010 heeft de 21e jaarlijkse, Internationale pedellendag plaatsgevonden, dit jaar in Limburg. In 1992 kwamen de pedellen voor het laatst in Limburg samen. In de ochtend heeft de Open Universiteit zo'n 60 pedellen van Nederlandse en Vlaamse universiteiten verwelkomd in Heerlen. De pedel van de universiteit is de enige functionaris zonder academische titel die toch een toga mag dragen. Met staf begeleidt de pedel tijdens oraties, promoties en de dies natalis de cortèges van hoogleraren en andere officiële genodigden en bewaakt het protocol van de academische zittingen.

Indrukwekkende bijeenkomst

Sinds 1990 vindt jaarlijks een bijeenkomst plaats van de pedellen van Nederlandse en Vlaamse universiteiten. Tijdens deze dag maken zij nader kennis en wisselen zij ervaringen uit. In de ochtend van 9 april 2010 is de Open Universiteit voor de eerste keer gastvrouw van dit gezelschap geweest en heeft zij deze functionarissen een inhoudelijk programma geboden. Voorafgaand hieraan poseerden de pedellen met staf en in toga voor de traditionele fotosessie met de rector magnificus. In de middag ging het hele gezelschap naar de Universiteit Maastricht waar een vervolgprogramma draaide.

'De pedel van de toekomst'

De Open Universiteit heeft de pedellen drie workshops geboden, waarvan zij er twee konden volgen. Eén van deze workshops, 'De pedel van de toekomst', stond onder leiding van prof. dr. Arno Korsten,hoogleraar bestuurskunde aan de Open Universiteit. Hierin heeft hij vragen aan de orde gesteld als: Wat zijn voor de pedel relevante ontwikkelingen en wat niet? Gaan we toe naar een multicultureler samengesteld studentenpubliek en personeelsbestand van medewerkers? Vindt introductie van de Engelse taal op alle fronten plaats? Krijgt Nederland minder universiteiten? Zullen meer liaisons tussen Nederlandse en buitenlandse universiteiten ontstaan of niet? Groeit de problematiek rond de erkenning van buitenlandse certificaten? Vervolgens heeft Korsten de vraag opgeworpen of de pedel hierop kan en moet inspelen en zo ja, hoe.

In de twee andere workshops stortten de pedellen zich, onder leiding van respectievelijk dr. Hans Hummel en dr. Saskia Brand-Gruwel, beiden onderwijstechnoloog, op 'Serious gaming' en 'Zoeken op het internet'.





http://www.ou.nl