Gemeente Leeuwarden

Nieuwe aanpak om mensen aan het werk te krijgen succesvol

Bron: Gemeente Leeuwarden (08-04-2010)

Uit onafhankelijk onderzoek door TNO Kwaliteit van Leven en Kennisnetwerk achter de Voordeur blijkt dat vier proefprojecten in Arnhem en Leeuwarden positief verlopen.

De proefprojecten zijn opgezet op verzoek van het ministerie van SZW om mensen weer aan het werk te krijgen en mee te laten doen aan de maatschappij. De projecten richten zich op de krachtwijken en bewoners met vaak een flinke afstand tot de arbeidsmarkt. Leeuwarden koos voor een zogenoemde frontlijnaanpak. Bijna duizend huishoudens in de Mondriaanbuurt en Heechterp-Schieringen kregen bij huisbezoek de vraag gesteld hoe de gemeente hen kan helpen om vooruit te komen. De uitkomst is dat het grote aantal professionals dat zich voor een huishouden inzet, mogelijk wordt teruggebracht tot één. `Eén gezin, één plan, één hulpverlener', is de slogan. De frontlijnwerker biedt hulp en ondersteuning aan het huishouden. Veel bewoners doen nu (vrijwilligers)werk, doen mee aan wijkactiviteiten, volgen scholing en hebben hun financiële situatie weer op orde. Dat is niet alleen gunstig voor de bewoners zelf, maar ook voor hun woon- en leefomgeving. Mensen voelen zich weer gehoord en gewaardeerd en raken sterker betrokken bij hun wijk.
De resultaten van de onderzoeken door TNO zijn 7 april gepresenteerd op een slotconferentie in Arnhem. De onderzoeken bevatten een uitgebreide evaluatie van de opzet en uitvoering van de projecten in 2008 en 2009. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de projecten ondersteund als een landelijke proef in het Innovatie Programma Werk en bijstand. Het doel is nieuwe wegen te vinden om meer mensen aan het werk te krijgen.

De gemeente Leeuwarden gaat door met de frontlijnwerkers. De professionals in Leeuwarden zijn positief over de integrale en duurzame aanpak van het frontlijnteam, dat nu ook in andere stadswijken gaat werken.