Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 9 april 2010

Peutertoets is achterhaalde geldverspilling

De VVD wil alle peuters van drie jaar verplicht een taaltoets laten doen. Peuters waarbij vervolgens een achterstand geconstateerd wordt, moeten dan bijgeschoold worden. Brancheorganisatie MOgroep Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening (W&MD) vindt zo'n verplichte toets voor alle peuters overbodig. Stop dat geld liever in goede programma's voor àlle peuters en verlaging van de ouderbijdragen. Dan bereik je alle kinderen: autochtoon en allochtoon, zowel van hoger opgeleide ouders als werkende en niet-werkende ouders. Dat bevordert integratie omdat kinderen van elkaar spelend leren.

Taaltoets is duur en achterhaald

De intentie van de VVD is goed: achterstand is een ramp. Maar het voorstel loopt achter de feiten aan. Het invoeren van een taaltoets voor alle peuters is overbodig en zonde van het geld. Peuters met een achterstand worden nu al geobserveerd en deze gegevens worden doorgegeven aan de basisschool. Het kabinet heeft bovendien onlangs middelen beschikbaar gesteld in het kader van de Wet OKE, Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie.

Wet OKE en VVE

Per 1 augustus 2010 treedt deze wet in werking. Te beginnen bij vier Grote gemeenten. Zij zijn vanaf dat moment verantwoordelijk voor een sluitend netwerk en aanbod van VVE voor alle doelgroepkinderen in hun stad. Die doelgroepkinderen moeten door de gemeenten actief worden opgespoord, bijvoorbeeld via consultatiebureaus, en actief worden benaderd voor deelname aan VVE-trajecten. 65% van al deze twee- en drie jarigen met een achterstand, dat zijn er zo'n 50.000, gaat nu al naar kinderopvang of peuterspeelzaal. Dat moet 100% worden. Spelend leren die peuters dan een aantal dagdelen per week van elkaar en hun leidsters taal en gedrag. Ouders worden er ook vaak bij betrokken.

VVE voor alle peuters en lagere ouderbijdrage

Gemeenten, peuterspeelzalen, ouderorganisaties en kinderopvangorganisaties zijn hard aan het werk om leidsters bij te scholen en andere voorzieningen te treffen. Het geld dat de VVD extra wil inzetten voor het toetsen van alle peuters, kan beter gebruikt worden voor de inzet van VVE-programma's voor àlle peuters en verlaging van de ouderbijdragen voor peuterspeelzalen. Dan bereik je inderdaad echt alle kinderen en zorg je ervoor dat juist die kinderen met bijvoorbeeld sociaal emotionele achterstanden of een taalachterstand goede ondersteuning en programma's krijgen.




Ingezonden persbericht