Gemeente Rotterdam

9 april 2010

Wethouder Peter Lamers:

Kabinetsvisie op jeugdzorg is prima en verdient een snelle uitvoering

De Rotterdamse wethouder Peter Lamers (jeugd, gezin, onderwijs en sport) is zeer te spreken over de visie van het kabinet op de toekomst van de jeugdzorg die vandaag bekend is gemaakt. Volgens hem is deze geheel in lijn met de filosofie van Ieder Kind Wint, het verbeterprogramma voor de jeugdzorg van de stadsregio Rotterdam. Zo is hij tevreden met het voorstel om de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg bij gemeenten neer te leggen, die vervolgens binnen de GGD-regio's (zoals in Rotterdam al gebeurt) met elkaar moeten samenwerken. 'Het kind wordt daar echt beter van', aldus Lamers. 'Op deze wijze is veel maatschappelijk leed te voorkomen en worden budgetten efficiënter besteed, in het belang van het kind en gezin''.

Lamers stelt voor om voor de regio Rotterdam gebruik te maken van de voorsprong die daar met het programma Ieder Kind Wint is opgebouwd. 'In onze stadsregio werken we grotendeels al volgens de kabinetsvisie. Het zou goed zijn als we direct op deze manier verder kunnen bouwen aan de verbetering van de zorg voor jeugd. Daar moeten we geen jaren op blijven wachten. Wij delen onze inzichten en ervaringen graag met de andere gemeenten en regio's. Geef ons daarom dan ook gelijk de ruimte en budgetten om het gemeentelijke jeugdbeleid aan de jeugdzorg te koppelen.'

Lamers waardeert dat het kabinet de samenwerking tussen enerzijds jeugdzorg en anderzijds de zorg voor kinderen met psychiatrische problematiek (GGZ) en licht verstandelijk gehandicapte kinderen (LVG) wil verbeteren. Kinderen en hun ouders krijgen door de schotten tussen deze disciplines vaak te maken met verschillen in toegang, procedures, aanpak en wachttijden. 'De samenwerking wordt pas echt verbeterd als ook de verantwoordelijkheid voor de GGZ en LVG, die nu bij zorgverzekeraars ligt, ondergebracht wordt bij gemeenten', zegt Lamers, die erop aandringt dit zeker mee te nemen in de aangekondigde stelselverandering. 'Anders blijven er schotten bestaan, terwijl nu juist zo sterk aan de visie van het Kabinet is, dat deze naar een integrale verantwoordelijkheid toe wil. Trek het in één keer breed, dat realiseer je de meeste voordelen'.