Politie Limburg-Noord

Politie Venlo vordert rijbewijs in na meerdere verkeersgevaarlijke overtredingen


Datum: 9-04-2010
Tijd bericht: 16:24
Plaats: Venlo

Een 24-jarige inwoner van Tegelen heeft donderdagavond zijn rijbewijs moeten inleveren na een onverantwoord snelle rit van IJsselsteyn naar Venlo. De man maakte diverse ernstige snelheids- en verkeersovertredingen zowel buiten als binnen de bebouwde kom. Hij haalde snelheden van 187 km/u, waar 120 km/u is toegestaan, 166 waar 100 mag en in de bebouwde kom van Tegelen reed de man ongeveer 109 km/u. Omdat de overtredingen niet alleen op de snelweg, maar ook binnen de bebouwde kom zijn gepleegd, en de gevaarzetting daarbij veel hoger is, heeft de politie een mededeling artikel 130 opgemaakt voor het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Dit artikel is voor mensen die om een of andere reden niet in staat zijn een voertuig te besturen. Het CBR heeft inzage in het proces-verbaal en zal de houder van het rijbewijs uitnodigen voor een onderzoek. Alleen het CBR beslist of de inname terecht was of niet. Het rijbewijs ligt bij de Officier van Justitie, die hierover beslist. Als uit onderzoek blijkt dat de man ongeschikt is om een voertuige te besturen, dan kan het CBR het rijbewijs schorsen danwel ongeldig verklaren. Daarbij zal de politie de man aanmelden voor het volgen van een cursus Educatieve Maatregel Gedrag (EMG). De automobilist werd op de Deurneseweg in IJsselsteyn door de bemanning van de videosurveillancewagen (VROS) van de politie gesignaleerd. Hij viel op door de hoge snelheid waarmee hij in de richting van Venray reed. De surveillance volgde de man en constateerde dat hij een snelheid van 136 km/u reed waar 80 is toegestaan. Hij haalde in over een doorgetrokken streep, die daar is aangebracht wegens de onoverzichtelijkheid van een bocht in de weg. Tijdens deze manoeuvre moest een tegenligger voor hem uitwijken. Dit herhaalde zich in de volgende bochten, waar een tractor met aanhangwagen, en enkele andere wagens werden ingehaald. Op de A73 reed de man met een snelheid van 187 km/u waar 120 de limiet is en op het gedeelte bij Blerick, waar 100 km/u is toegestaan reed hij 166 km/u. Na de afrit Venlo-Zuid reed hij in de bebouwde kom rechtdoor de Ariënsstraat in, en haalde een snelheid van 109 km/u. Hierna werd de automobilist staande gehouden en geconfronteerd met zijn verkeersgevaarlijke rijgedrag. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en zal worden gezonden aan de officier van justitie in Roermond, waarna deze verder beslist. Daarbij heeft de politie een zgn. mededeling ex artikel 130 van de Wegenverkeerswet 1994 opgemaakt, dat naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen wordt gezonden. Dit houdt in dat hij voor het maken van meerdere grove overtredingen in één rit, is aangemeld voor de verplichte cursus bij het CBR.

De Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer (EMG) is een driedaagse cursus die wordt opgelegd aan bestuurders die de verkeersregels herhaaldelijk in ernstige mate overtreden. Wanneer bestuurders zich schuldig maken aan bewust risicovol verkeersgedrag (bijvoorbeeld snijden, veel te hard rijden of bumper kleven), volgt de verplichting om op eigen kosten een meerdaagse cursus te volgen. Cursisten moeten de kosten geheel zelf betalen (per 26 januari 2010 bedraagt dit ¤792,00).

Met de maatregel heeft de overheid een extra instrument in handen om verkeersgevaarlijk rijgedrag aan te pakken. De cursus heeft een preventieve werking. Automobilisten die naar een cursus moeten leren de risico's van verkeersgevaarlijk gedrag in te zien waardoor het rijgedrag verkeersveiliger wordt. De komende jaren moet blijken of dit zich vertaalt in een daling van het aantal doden en gewonden in het verkeer.