Stichting Bouw Research

Nominaties Innovatieprijs Brandveiligheid bekend gemaakt

9 april 2010

De nominaties voor de Innovatieprijs Brandveiligheid 2010 zijn bekend. Het gaat om projecten van Hulpverlening Gelderland-Midden/Siza Dorp Groep, Theuma Doors & Frames en DGMR. De innovatieprijs wordt uitgereikt op 22 april tijdens het door SBR georganiseerde Nationaal Brandveiligheidscongres 2010. Dit vindt plaats in theater Spant! te Bussum.

De grondslag voor deze innovatieprijs is de vraag: "Wie droeg afgelopen jaar op de meest vernieuwende wijze bij aan een brandveilige gebouwenvoorraad?" Een vakkundige jury selecteerde uit alle inzendingen de drie beste projecten. De vertegenwoordigers van deze projecten krijgen tijdens het congres de mogelijkheid om hun project in het kort te presenteren. Vervolgens beslissen de deelnemers aan het congres welke van de drie ideeën het beste is. De bedenker van dit idee mag zich dan voor het jaar 2010 winnaar noemen van de jaarlijkse Innovatieprijs Brandveiligheid. Jack de Leeuw, Directeur van SBR, reikt de prijs uit.

Genomineerde projecten

In het project 'Geen nood bij brand! Veiligheid in de zorg' werken Hulpverlening Gelderland-Midden en Siza Dorp Groep aan de verbetering van de brandveiligheid in Het Dorp, een woongemeenschap voor gehandicapten in Arnhem. Hiervoor gaan bewoners, medewerkers en brandweermensen gezamenlijk op expeditie door de zorginstelling om veilige en onveilige situaties te registreren.

Theuma Doors & Frames ontwikkelde een nieuwe generatie 60-minuten brandwerende deurset, conform NEN-EN 1634. Deze deurset is aanmerkelijk lichter en dunner dan traditionele deursets, breder toepasbaar en bewust gemaakt met duurzaamheid in het achterhoofd.

DGMR ontwikkelde een eenvoudig rekenmodel om antwoord te krijgen op vragen over de invloed van in een gebouw aangebrachte sprinklerinstallaties op eventuele andere brandveiligheidsmaatregelen in dat gebouw. Hoe groot mag bijvoorbeeld een gesprinklerd brandcompartiment zijn? En heeft een gebouw met voldoende sprinklers bijvoorbeeld nog brandwerende maatregelen in de gevel nodig?