Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T 9 april 2010

ARCHIEVEN HERVORMDE ZENDING KLAAR VOOR GEBRUIK
300 meter zendingsarchieven ontvouwen hervormde zendingsgeschiedenis

Op vrijdag 9 april vond in Het Utrechts Archief de presentatie plaats van de archieven van de Hervormde zending uit Oegstgeest. Deze zijn - na jaren van inventarisatie en beschrijving - in zijn geheel bijeengebracht in Het Utrechts Archief. Via een nieuwe inventaris zijn ze nu ook online te raadplegen. Bij deze gelegenheid werd een internationaal symposium georganiseerd en verscheen ook de onderzoeksgids Geroepen tot zending. Minister van Middelkoop nam, mede namens Minister Rouvoet van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, het eerste exemplaar hiervan in ontvangst.

300 meter zendingsarchieven toegankelijk

Jarenlang is er gewerkt aan de ordening en beschrijving van de archieven van de Hervormde zending. De ruim 300 meter zendingsarchieven zijn opnieuw geïnventariseerd en bewerkt, zodat ook de jongere archieven konden worden herenigd met de oude zendingsarchieven, die zich al in Het Utrechts Archief bevonden. Door het totaal onder handen te nemen is een goed geordend geheel ontstaan, waarbij de toegankelijkheid aanzienlijk is verbeterd. Dit omvangrijke project is een samenwerkingverband tussen de Stichting de Zending der Protestantse Kerk in Nederland en Het Utrechts Archief.

Dr. Kaj van Vliet, hoofd archieven van Het Utrechts Archief, is er blij mee. "De zendingsarchieven zijn een parel in de collectie. Ze staan in de top van de geraadpleegde archieven, dit ondanks de relatief beperkte toegankelijkheid die het tot nu toe had". Nu de nieuwe inventaris on line staat, zal het gebruik ervan nog verder toenemen. De archieven zijn niet alleen interessant voor (voormalige) zendelingen en theologen, ook taalwetenschappers, antropologen, medici, onderwijskundige, historici en mensen op zoek naar hun voorouders zullen in de hervormde zendingsarchieven waardevolle bronnen vinden.

Geroepen tot de zending. Gids voor onderzoek naar de geschiedenis van de Hervormde zending in Indonesië en elders Op 19 december 1797 besloot een groep predikanten en notabelen van protestantse huize tot de oprichting van het Nederlands Zendelinggenootschap op algemeen christelijke grondslag. Gedurende anderhalve eeuw zou deze organisatie een voortrekkersrol vervullen in de zending in Nederlands-Indië. Honderden zendelingen trokken vanuit Nederland naar de Indische archipel om daar het christendom te verspreiden onder de inheemse bevolking. Na 1850 volgden andere, meer op belijdenis gegronde zendingsorganisaties hetzelfde spoor. Toenemende samenwerking tussen deze organisaties begin twintigste eeuw leidde tot wat de Hervormde zending is gaan heten, met het Zendingshuis in Oegstgeest als thuisbasis. Geroepen tot zending brengt de historische ontwikkeling van deze zending in kaart en laat zien hoe de zending ook na de dekolonisatie van Nederlands-Indië een rol van betekenis bleef spelen. Naast de organisatie en de financiering van de zending wordt ook aandacht besteed aan de bijdrage van de zending op medisch terrein en in het onderwijs. Deze gids vormt een praktische wegwijzer voor ieder die zich verder in deze bijzondere historie wil verdiepen. In de eerste plaats voor wie aan de slag wil met de goed bewaarde maar complexe en omvangrijke archieven van de Hervormde zending, die tegenwoordig in Het Utrechts Archief berusten. Ook vindt de onderzoeker informatie over andere, aanverwante archieven en collecties. In deze rijke archieven komen niet alleen de zendelingen zelf opnieuw tot leven maar ook hun vrouwen en kinderen, de mensen met wie zij samenwerkten alsmede de in hun tijd vaak nog onbekende talen en culturen waarmee zij contact zochten - een fascinerende wereld, vol onvermoede schatten.

Samenstelling en redactie: H. Lems en K. van Vliet Uitgave: Stichting de Zending der Protestantse Kerk in Nederland en Het Utrechts Archief ISBN: 978-90-71316-19-7
Verkrijgbaar: bij Het Utrecht Archief, Hamburgerstraat 28 en via www.hetutrechtsarchief.nl en www.pkn.nl
Verkoopprijs: E 9,50

Internationaal symposium: Oegstgeest Archives Seminar De presentatie van de onderzoeksgids en de nieuwe inventaris vormde de afsluiting van het internationale Oegstgeest Archives Seminar, dat op 8 en 9 april in Utrecht plaats vond. Twintig kerk- en zendingshistorici en archivarissen, afkomstig uit Indonesië (het grootste contingent), Zuid-Afrika, Ghana en Egypte, bezochten dit symposium over de Hervormde zendingsarchieven. Het is immers de wordingsgeschiedenis van hun kerken die in deze archieven is terug te vinden. Twee collega-zendingsorganisaties, die van de Rijnse zending uit Wuppertal en de Basler Mission, waren eveneens aanwezig. Ook deze werken aan een optimale toegankelijkheid van hun zendingsarchiefcollecties en maken daarbij gebruik van de modernste technieken. Tijdens het seminar bracht men elkaar en enkele Nederlandse collega's op de hoogte van de stand van onderzoek naar zendings- en kerkgeschiedenis in eigen land en regio, en over het gebruik van lokale archieven daarbij.


---