Prof.dr. Jean Frijns: "Structureel meer aandacht voor risicobeleid en risicobewaking onvermijdelijk"


AMSTERDAM, 20100409 -- Uit de vele analyses van de crisis is één ding duidelijk geworden. Het vakgebied risk management moet een veel prominentere rol krijgen. Commisies als Frijns, Goudswaard en Maas roepen dan ook op tot een andere houding, nieuwe functies, maar ook tot een nieuwe manier van opleiden. Voor de VU School of Finance & Risk Management van de Vrije Universiteit dé reden om juist nu met de nieuwe opleiding: Risk Management for Financial Institutions te starten. Een initiatief dat onder andere door commissievoorzitters Prof. dr. Jean Frijns en Drs. ing. Cees Maas van harte worden ondersteund.

Strategisch vakgebied vereist een multidisciplinaire opleiding

Anders dan bij andere opleidingen is er niet alleen aandacht voor economische en mathematische modellering, maar ook actuele inzichten in menselijk gedrag (Behavioral Finance), scenario analyse, stress testing, en vele andere disciplines, zoals organisatiekunde komen aan bod. De praktische insteek met onder andere cases en risk management games stimuleert de deelnemers direct aan de slag te gaan en het risk management in de eigen organisatie te verbeteren.

Voor wie?

Er is veel vraag naar (top)managers met gedegen kennis van risk management. De ervaring heeft geleerd dat complexe financiële instellingen zonder deze bagage zeer kwetsbaar zijn. Maar ook toezichthouders, auditors en accountants missen de benodigde risk managementkennis om de bedrijven goed te kunnen adviseren.
Deze nieuwe opleiding is daarom zo ingericht dat zij niet alleen interessant is voor risk managers, maar ook voor managers van andere afdelingen, CEO's, CFO's, CIO's , toezichthouders, auditors, en accountants.

Bijzondere docenten

De colleges worden verzorgd door hooggewaardeerde docenten met een bewezen track record in theorie én praktijk. Een greep uit de lijst van docenten die hun medewerking al hebben toegezegd:

Keith Ambachtsheer (President KPA Advisory Services en schrijver van o.a. 3 bestsellers), Prof. Zvi Bodie (Boston University), Prof. dr. Michael Damm (Hoogleraar Risk Management VU, CIO VermogensGroep), Johan van der Ende (Executive committee PGGM), Prof.dr. Jean Frijns (Commissie Frijns, VU), Dr. Theo Kocken (Cardano Risk Management), Prof. dr. Jaap Koelewijn (Nijenrode), Prof.dr. Theo Nijman (Commissie Goudswaard, Netspar), Prof.dr. Tom Steenkamp (Hoogleraar Beleggingen VU, CIO FI APG), Ir. Kris Wulteputte (Chief Risk Officer KAS BANK).

Verrassend en leerzaam zijn de bijzondere bijdrages van o.a. de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Een organisatie waar het bij uitstek gaat om risk management.

Brede maatschappelijke ondersteuning

Het initiatief voor de opleiding wordt ondersteund door vooraanstaande professionals die ook recent een bijdrage hebben geleverd aan de verbetering van de kwaliteit van financiële markten.
In het Comité van Aanbeveling hebben zitting:
- Prof. dr. Jean Frijns (commissie Frijns, VU)
- Mr. Joanne Kellermann (Executive director De Nederlandsche Bank)
- Drs. Sjoerd van Keulen (voorzitter Holland Financial Centre)
- Drs. Jac Kragt (Chief Risk Officer PGGM Vermogensbeheer)
- Drs. ing. Cees Maas (voorzitter Adviescommissie Toekomst Banken, adviseur Cerberus)
- Prof. dr. Theo Nijman (Commissie Goudswaard, Netspar)
Het Comité van Aanbeveling is nog groeiende.

Praktische gegevens
Opleiding: Risk Management for Financial Institutions
Start : september `10
Uiterlijke inschrijving: 1 juli `10
Locatie: Vrije Universiteit, Amsterdam
Ingangseisen: afgeronde MSc in relevant vakgebied
Duur: parttime 2 jaar + scriptie
Niveau: postgraduate
Kosten: ¤ 7.500 per collegejaar
www.riskvu.com

Voorlichtingsavond op 17 mei 2010

Voor aanmeldingen zie: www.feweb.vu.nl/aanmelden-voorlichting-pgo





Vrije Universiteit