Radboud Universiteit Nijmegen


BAN Ki-Moon steunt Nijmeegse VN-simulatie

Datum bericht: 8 april 2010

âHelp us meet de trials of our age and shape the world for goodâ, aldus VN secretaris-generaal BAN Ki-Moon in zijn welkomstbrief aan de deelnemers van Radboud international Model United Nations (RIMUN), die van 8 t/m 11 april in Nijmegen wordt gehouden. Tijdens de conferentie kruipen studenten in de huid van een diplomaat uit een ander land, om het vervolgens tegen elkaar op te nemen in gesimuleerde VN-debatten. Mr. Dries van Agt zal donderdagavond 8 april de conferentie openen.

Harvard en Oxford
RiMUN bestaat zes jaar, maar wereldwijd speelt het fenomeen MUN (Model United Nations) al sinds de jaren â50. Deelnemers meten daarbij hun krachten op jaarlijkse conferenties, waarvan die in Harvard en Oxford tot de bekendste behoren. Bijzonder aan de Model United Nations is dat het niet alleen om de inhoud van het debat gaat: ook de vorm wordt zo precies mogelijk nagebootst. Tijdens MUN krijgen studenten te maken met zeer precieze regels over spreekmomenten en de manier van discussiëren. In verschillende rondes komen de landen aan bod.

TopMUN Europa
Aan de Nijmeegse conferentie doen dit jaar zoân honderdvijftig delegates mee, die afkomstig zijn uit enkele tientallen verschillende landen, waaronder Saoedie-Arabië en Ghana. Het Nijmeegse evenement is daarmee hard op weg om één van de topMUNâs van het Europese vasteland te worden. Dat is volgens de organisatie mede te danken aan de uitstekende resultaten die United Netherlands boekte op de toernooien van Harvard en Oxford in de laatste vijf jaar. Bovendien heeft Nijmegen zich het afgelopen jaar op de kaart gezet toen United Netherlans/RiMUN in Den Haag de WorldMUN mocht organiseren, zeg maar de WK van de MUNâs.
Â