VVD


Orde op zaken: VVD Verkiezingsprogramma

vrijdag 9 april 2010 , door VVD


De VVD wil Nederland door de crisis loodsen. De partij deinst daarom niet terug voor de noodzakelijke hervormingen om orde op zaken te stellen in Nederland.

De VVD wil de belastingen op werken en ondernemen verlagen, de staatsfinanciën zo snel mogelijk weer op orde brengen en tegelijkertijd extra geld vrijspelen voor investeringen in veiligheid, wegen en onderwijs.

Schatkist op orde

De VVD wil de komende kabinetsperiode 20 miljard euro bezuinigen én alle maatregelen nemen om de daaropvolgende kabinetsperiode nog eens 10 miljard euro te besparen. Het VVD beleid maakt de overheid weer financieel gezond, bespaart ieder huishouden uiteindelijk een kleine 25.000 euro schuld en zorgt voor snel economisch herstel en meer werkgelegenheid.

Bezuinigingen

* De VVD wil een kleinere staat met een kwart minder politici, halvering van het aantal ministers en veel minder ambtenaren. Dit levert 4 miljard euro op in 2015, oplopend naar ruim 6 miljard in 2020.

* De VVD wil uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking en de afdracht aan de Europese Unie halveren. In 2015 bespaart dit 4,5 miljard euro belastinggeld, oplopend naar 5,5 miljard in 2020.Â
* De VVD wil de kansloze immigratie tot nul beperken en stoppen met inburgeringssubsidies. Immigranten moeten voor werk en niet voor de uitkering naar Nederland komen, dus de eerste tien jaar in Nederland krijgen zij geen uitkering. Dit levert 0,5 miljard euro op in 2015, oplopend naar een kleine 2 miljard in 2020.
* In de sociale zekerheid wordt de re-integratiebureaucratie beperkt en alleen écht jong gehandicapten krijgen een uitkering. De WW wordt korter, maar de eerste maanden hoger. Dit leidt in 2015 tot 4 miljard euro besparingen, oplopend tot 9 miljard in 2020.Â

Investeringen

* De VVD investeert in veiligheid door méér blauw op straat: 3.500 agenten extra, ook op het platteland.

* De VVD investeert jaarlijks 500 miljoen euro in extra wegen en een forse uitbreiding van het spoorwegennet.Â

* De VVD investeert 2,5 miljard euro in de kwaliteit van het onderwijs waarmee deze een stevige impuls krijgt.

Vernieuwingen

* Op basisscholen krijgen kinderen weer les in dâs en tâs, de kwaliteit van het vakonderwijs moet omhoog en de VVD wil meer academici voor de klas.

* De VVD kiest voor betaalbare zorg van betere kwaliteit en dichter bij huis.

* Werken en ondernemen moet weer lonen, daarom verlaagt de VVD de belastingen.

Wat wil de VVD niet?

* De VVD wil niet tornen aan de hypotheekrenteaftrek (de overdrachtsbelasting willen we wél aanpakken).
* De VVD wil direct stoppen met de kilometerheffing.
* De VVD wil de Bosbelasting (inkomensafhankelijke ouderenbelasting) afschaffen.

Sterker uit de crisis

Met dit programma van de VVD loodsen wij Nederland door de crisis. Ons land moet weer perspectief krijgen: een gezonde economie die weer voor werk en inkomen zorgt, voor beter onderwijs, veiligheid op straat en échte integratie. Zeker nu.

Â