Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

maart 2010

Nationaal Museumweekend 2010 in SCHUNCK*:
'Laat je verleiden door een museumstuk'

Op zaterdag 10 en zondag 11 april 2010 is het weer Nationaal Museumweekend. Beide dagen verleent SCHUNCK* van 11.00 tot 17.00 uur gratis toegang tot alle tentoonstellingen en activiteiten in het gebouw. Laat u verleiden tot deelname aan een workshop van het evenement 'The Campaign for Drawing'. Deze internationale campagne wil mensen, zowel jong als oud, enthousiast maken voor het tekenen. Bezoek de tentoonstelling Wasted; met werk van de eigenzinnige kunstenaar en concertpianiste Tomoko Mukaiyama. Of bekijk de tentoonstelling Fluorescent Adolescent, een internationale fotografietentoonstelling. Tevens zijn er recente aankopen van SCHUNCK* te zien. Kortom, genoeg redenen om SCHUNCK* dit weekend te bezoeken!

The Campaign for Drawing
Laat je verleiden om te tekenen!
SCHUNCK* organiseert in samenwerking met studenten van de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving van de Academie Beeldende Kunsten Maastricht in het kader van 'the campaign for drawing' een 2-tal teken-happenings tijdens het Museumweekend:

Teken-happening 1: De lijn

Geïnspireerd op de tentoonstelling Wasted van Tomoko Mukaiyama omtrent het thema vrouwelijkheid en vruchtbaarheid is 'De lijn' ontstaan. De lijn vindt zijn oorsprong in het 'maandverband' dat vroeger fris gewassen en voor iedereen zichtbaar buiten aan de waslijn hing te wapperen. Het zette de 3 vrouwelijke studenten aan tot het nadenken over de vrouw in verschillende generaties. De lijn staat niet alleen symbool voor de vrouw in een bepaalde tijd maar nog meer voor de lijn in het leven van de mens. Het leven wordt getekend door hoogte- en dieptepunten. Tijdens deze happening worden deelnemers van verschillende generaties uitgedaagd hun hoogte- en dieptepunten in de vorm van een levenslijn zichtbaar te maken met als doel deze culturele erfenissen van verschillende generaties Parkstad met elkaar te delen en te verbinden.

Teken-happening 2: Het magazijn

SCHUNCK* was vroeger een warenhuis. Daarom wil SCHUNCK* met bezoekers een magazijn met kleding maken. De bezoekers worden verleid om op grote lappen stof hun favoriete kledingstukken te tekenen en te ontwerpen. Hoe ziet jouw mooiste kledingstuk eruit? Of wat zou je het allerliefst willen hebben? De kledingstukken worden uit de stof geknipt en gepresenteerd op kledingrekken in het nieuwe magazijn van SCHUNCK*. Zo ontstaat er een verzameling van hele verschillende dingen. Bezoekers kunnen ervoor kiezen hun kledingstuk mee naar huis te nemen; dan wordt er een foto van het ontwerp gemaakt en dat komt dan aan de lijn in een transparante tas te hangen. Op deze manier blijft er van iedere bezoeker iets achter.
tussenverdieping en entreehal, vrije inloop, alle leeftijden

Tentoonstelling Wasted | Tomoko Mukaiyama

SCHUNCK* presenteert een wit labyrint bestaande uit 12.000 witte zijden jurken. Vrouwen worden uitgenodigd een jurk mee naar huis te nemen en deze tijdens hun menstruatieperiode een nacht te dragen. Kunstenaar Tomoko Mukaiyama vraagt de vrouwen hun emoties in woord of beeld te gieten en aan haar op te sturen. Het verzamelde werk is vervolgens de inspiratiebron voor een nieuwe compositie die de componist/pianist enkele malen ten gehore zal brengen.
niveau -1

Tentoonstelling Fluorescent Adolescent

In de internationale fotografietentoonstelling Fluorescent Adolescent draait het om de speelse, experimenterende houding van de opgroeiende, die voortdurend zijn eigen grenzen verlegt, maar daarmee ook noodgedwongen die van zijn omgeving. De tentoonstelling maakt deel uit van (Out of) Control, de 7de Internationale Biënnale van Fotografie en Visuele Kunsten in Luik.
SCHUNCK* bibliotheek op niveau +2 en +3

Tentoonstelling recente aankopen collectie SCHUNCK*

Tentoonstelling van een aantal recente aankopen uit de collectie van SCHUNCK*.
niveau +1