Bonnefanten Museum Maastricht

Actueel

* - Nieuws

* - Pers

Sidi El Karchi / Bas de Wit

10 april - 27 juni 2010

Met de duopresentatie van het (recente) werk van Sidi El Karchi en Bas de Wit slaat het museum een nieuwe weg in met betrekking tot het exposeren van kunstenaars van het thuisfront.

El Karchi en de Wit zijn bepaald geen duo, ze zijn eerder elkaars tegengestelden. Zie de aandacht die El Karchi aan de dag legt in zijn portretten, waarbij hij zich bijna als een fijnschilder opstelt. Zie daarentegen de (losse) houding die de Wit demonstreert bij het assembleren van beeldelementen - zowel in zijn schilderijen als in zijn beelden - als of ze zo maar weer afscheid van elkaar kunnen nemen.

El Karchi en de Wit zijn uitersten ten opzichte van elkaar. In die hoedanigheid staan ze model voor een beeldende kunst die zich op duizend en een manieren kan manifesteren. Ieder van die opties heeft bestaansrecht en maakt deel uit van de enorme kleurwaaier die de kunst zo boeiend maakt. Musea die zich richten op slechts een van alle opties preken armoe en dogma. Wij menen naar een weg te moeten zoeken waarlangs in een oogopslag verschil en eigenheid gevangen worden.

Door het werk van deze twee kunstenaars samen te tonen ontstaat een botsing tussen doeken en tekeningen die een bevroren stilte tot uitdrukking brengen en beelden en doeken die vol branie en bravoure van hun aanwezigheid blijk geven.

De formule om zo'n confrontatie te ensceneren is bedacht om het 'graf inprijzend karakter' van vele solopresentaties uit de bannen.

Sidi El Karchi (1975) woont en werkt in Sittard en Maastricht. Hij heeft aan de School of Fashion (Modevakschool) in Sittard en aan de ABK Maastricht gestudeerd. Recente tentoonstellingen: Steendrukkerij Amsterdam, 2010; Open Studio's. I.S.C.P., New York, 2009.

Bas de Wit (1977) woont en werkt in Maastricht. Hij heeft aan de ABK Maastricht en aan de HISK Antwerpen gestudeerd. Recente tentoonstellingen: Volta Basel, Figge Von Rosen Gallery, 2009. www.basdewit.com

Bonnefantenmuseum
Avenue Céramique 250
Maastricht
T 043 32 90 190
info@bonnefanten.nl
www.bonnefanten.nl

open di t/m zo 11.00 - 17.00 uur

download hier het persbericht als pdf

Beeldmateriaal

lees de voorwaarden voordat u het beeldmateriaal download. Wij stellen het erg op prijs om een bewijsexemplaar van de publicatie te ontvangen!
Foto Kyra van Hulzen Sidi El Karchi, The Nomad, 2009 Foto Kyra van Hulzen
Foto Peter Cox Bas de Wit, Toontje lager (monument to...), 2009 Detail Foto Peter Cox
Foto Peter Cox Bas de Wit, Toontje lager (monument to...), 2009 Detail Foto Peter Cox
Foto Peter Cox Sidi El Karchi, Selfportrait after Beckmann, 2006 Foto Peter Cox
Foto Peter Cox Bas de Wit, SMS, flits, spatie en locatie, 2008 Foto Peter Cox
Foto Peter Cox Sidi El Karchi, Blue Window; Portret van Azza El Karchi, 2002
Foto Peter Cox
Foto Peter Cox Bas de Wit, Toontje lager, 2009
Foto Peter Cox
Foto Peter Cox Bas de Wit, Toontje lager (monument to), 2009 Foto Peter Cox