Leo Vroman Tekenaar

30/03/2010 11:47

Buro TEXT

Zaterdag 10 april a.s. 16.30 uur - Leo Vroman 95 jaar - opening expositie door Robbert Dijkgraaf - uitreiking eerste exemplaar van het boek aan dochter Geri Vroman

Ter gelegenheid van de 95e verjaardag van Leo Vroman vindt vanaf zaterdag 10 april a.s. de expositie Leo Vroman Tekenaar plaats. Deze zal om 16.30 uur worden geopend door Robbert Dijkgraaf, president van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen. Leo Vroman zal aanwezig zijn via een skype-verbinding. Tegelijkertijd verschijnt het gelijknamige boek Leo Vroman Tekenaar. Zijn dochter Geri Vroman is in levenden lijve aanwezig om het eerste exemplaar van het boek in ontvangst te nemen.

Leo Vroman is in Nederland vooral bekend als dichter ('Liever heimwee dan Holland'). Maar hij heeft ook zijn leven lang getekend. Net zoals in zijn poëzie geeft hij in zijn tekeningen blijk van zijn liefdevolle verwondering over het leven. Voor het eerst wordt nu in Nederland zijn beeldend werk tentoongesteld: cartoons, strips, zelfportretten, tekeningen uit zijn kampdagboek, geïllustreerde gedichten, vluchtige krabbels voor zijn vrouw Tineke, computertekeningen en de 'subway drawings' die hij tijdens zijn dagelijkse reis van en naar de universiteit in New York maakte.

Naast originelen uit de privé-collectie van Vroman en zijn dochters zijn er ook tekeningen uit het Letterkundig Museum te zien. Het werk wordt op een bijzondere manier belicht. De zaal is verduisterd en iedere bezoeker krijgt een hoofdlampje om de tekeningen te kunnen bekijken.

Tegelijkertijd verschijnt er als tastbare herinnering een prentenboek dat de veelzijdigheid van Vromans beeldend werk toont. Het boek is vormgegeven door Brigitte Slangen.

De tentoonstelling is voor het publiek te zien vanaf zondag 11 april tot en met 30 mei 2010 in Galerie Weesperzijde, Weesperzijde 94 te Amsterdam. Openingstijden woensdag tot en met zondag van 12.00 uur - 19.00 uur. Maandag 24 mei, 2e Pinksterdag ook geopend.