Bonnefanten Museum Maastricht

Actueel

* - Nieuws

* - Pers

Museumweekend Bonnefantenmuseum

10 en 11 april - gratis entree
tentoonstellingen en 17 rondleidingen

Op 10 en 11 april wordt weer het Nationale Museumweekend gehouden. Talrijke musea zijn gratis toegankelijk en houden extra activiteiten, die dit jaar als landelijk motto hebben meegekregen: 'Laat je verleiden door een museumstuk'.

Dat thema sluit prachtig aan bij de nieuwe tentoonstellingen van het Bonnefantenmuseum: een opstelling van hoogtepunten uit de eigen collectie onder de titel Augenspiel en een expositie van schilderijen van Zuid Nederlandse meesters uit de 16de en 17de eeuw Op weg naar het zuiden. Het gaat bij beide om het plezier van het kijken en de verhalen die je er vervolgens bij maakt. Daarom legt het Bonnefantenmuseum tijdens het Museumweekend de nadruk op de combinatie van kijken en rondleidingen.

17 rondleidingen

Tijdens het Museumweekend geven masterstudenten van de Faculteit Cultuur- en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit Maastricht met enige regelmaat diverse rondleidingen: een algemene rondleiding onder de titel Kijk je ogen uit, waarin ze vertellen over hun eigen kennismaking met de collectiestukken van het museum, en een gespecialiseerde Engelstalige tour over de interpretatie van oude en hedendaagse kunstwerken.

Op zondagmiddag geven twee Vlaamse auteurs hun persoonlijke impressie van de twee nieuwe exposities in het museum: Frans Boenders over Augenspiel en Luc Devoldere over Op weg naar het zuiden. Daarnaast zal museumdirecteur Alexander van Grevenstein tijdens twee rondleidingen duidelijk maken waarom het Ogenspel zo belangrijk is in een museum.

De deelname aan de rondleidingen is, net als de toegang tot het museum, gratis.

Luc Devoldere (*1956) is classicus en filosoof. Sinds 2002 is hij hoofdredacteur van Ons Erfdeel en vervult in die functie een belangrijke plaats in het culturele leven in Vlaanderen en Nederland. Maar hij is voor de rondleiding door expositie Op weg naar het Zuiden toch vooral gevraagd als auteur van onder andere Mijn Italië (2006), waarvoor hij de Essayprijs van de Provincie West-Vlaanderen kreeg. Devoldere schrijft met kennis en passie over het "Italiëgevoel" dat zo veel Noorderlingen naar het Zuiden drijft. Die belangstelling maakt hem tot een bijzondere gids, zeg maar een Cicerone, door een expositie van Zuid-Nederlandse Meesters uit de zestiende en zeventiende eeuw.

Frans Boenders (*1942) is een Vlaams radio- en televisieproducent, schrijver en filosoof. Boenders schreef een tiental boeken en essays over schrijven, schrijvers en literaire ethica. Hij was hoofdredacteur van magazine Kunst en Cultuur van het Paleis van Schone Kunsten in Brussel en auteur en mede-organisator van diverse exposities, onder andere over René Magritte. Hij is in Maastricht op uitnodiging van het Filosofiecafé, dat op zaterdag 10 april in Ipanema de Nacht van de filosofie houdt. Het museum heeft hem gevraagd om tijdens het Museumweekend een persoonlijke kijk te geven op de expositie Augenspiel. Dan zal blijken hoe Boenders die afwisseling van geestelijke en artistieke achtergronden belicht.

Programma

Zaterdag 10 april 2010
11.30 Jet Broertjes Kijk je ogen uit
12.30 Eline Geluk Kijk je ogen uit
13.30 Michelle van Lanschot Kijk je ogen uit
14.00 Saskia Gehlen At second sight, tour in English 14.30 Jet Broertjes Kijk je ogen uit
15.00 Alexander van Grevenstein Augenspiel
15.30 Eline Geluk Kijk je ogen uit

Zondag 11 april 2010
11.30 Jet Broertjes Kijk je ogen uit
12.30 Frans Boenders* Augenspiel
13.00 Alexander van Grevenstein Augenspiel
13.30 Michelle van Lanschot Kijk je ogen uit
14.00 Eline Geluk Kijk je ogen uit
14.00 Saskia Gehlen At second sight, tour in English 14.30 Jet Broertjes Kijk je ogen uit
14.30 Luc Devoldere* Op weg naar het Zuiden
15.00 Eline Geluk Kijk je ogen uit
15.30 Michelle van Lanschot Kijk je ogen uit


* reserveren wenselijk via reservations@bonnefanten.nl

download het persbericht hier als pdf

Beeldmateriaal

lees de voorwaarden voordat u het beeldmateriaal download. Wij stellen het erg op prijs om een bewijsexemplaar van de publicatie te ontvangen!
Foto Harry Heuts Foto Harry Heuts
Foto Harry Heuts publiekszaken, sfeer, ontvangsten, evenementen, rondleiding, gids, educatie, Ilse van Lieshout, Sidi El Karchi, hedendaagse kunst
Foto Harry Heuts