Museumvereniging

Laat je verleiden... in Slot Zeist
Museum weekend - zaterdag 10 en zondag 11 april - entree: gratis! J O H F R A "Op de grenzen van het avontuur"

Op 10 en 11 april vindt voor de 29e keer het museumweekend plaats. Laat je verleiden door de kunstwerken van Johfra in de Culturele Vleugel van het Slot Zeist!

Johfra - de artiestennaam voor de in 1998 overleden fijnschilder Franciscus Johannes Gijsbertus van den Berg - was eind jaren zestig, begin jaren zeventig een echt cultfiguur. Zijn posters met de tekens van de dierenriem sierden vele kamers. De affiches werden over de hele wereld verkocht in oplagen van vele tienduizenden. Zijn kunst, in de traditie van het magisch surrealisme, is met veel symboliek en onder toepassing van de ambachtelijke schildertechniek van de oude meesters vervaardigd. Hij bediende zich van moeilijke zeventiende-eeuwse schildertechnieken en wie met een loep naar zijn werk kijkt, zal stom verbaasd zijn door de vele Zodiac serie: Boogschutter (1974)
(Fotografie: Smid's & Switch, Lelystad) uiterst fijn geschilderde details.

Op veertienjarige leeftijd bezoekt Johfra de Haagse Academie voor Beeldende Kunsten, waar hij les krijgt van onder anderen Henk Meijer, Paul Citroen, Willem Rozendaal, Aart van Dobbenburgh, Willem Schrofer, Cees Bolding, Sierk Schröder en George Hogerwaard. Al vrij snel ontwikkelt hij een strikt persoonlijke stijl die hij gedurende zijn zestigjarige kunstenaarschap consequent perfectioneert. Invloeden van oude en moderne meesters weet hij tot een nieuwe vormentaal op te voeren en wel op zo'n wijze dat hij tot onze belangrijkste schilders moet worden gerekend. Hoewel zijn werk doorlopend op tegenwerking van de officiële kunstwereld in Nederland stuit, geniet hij bij een breed publiek grote waardering, ook bij gerenommeerde kunstenaars in binnen- en buitenland. Van de Franse staat ontvangt hij in 1989 een hoge onderscheiding.

Slot Zeist Openingstijden Zinzendorflaan 1 Zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur 3703 CE Zeist Slot Zeist is rolstoeltoegankelijk

030 69 217 04
www.slotzeist.com

Voor meer informatie kunt u contact op nemen met Dick Bouma: 030 69 217 04 of d.bouma@zeist.nl