Ingezonden persbericht


Aankondiging voor de media

HIER feliciteert op 10 april de beste Klimaatstraat van Nederland

-Jim Bakkum treedt 29 mei live op in Waalwijk, Alphen a/d Rijn of Venhuizen -

De competitie van het Nationale Klimaatstraatfeest is op 1 april afgesloten. In totaal zijn 12.425 Nederlandse huishoudens afgelopen maanden slimmer met energie omgegaan: 3419 meer dan in 2009. De vijfhonderd beste straten winnen dankzij hun energiebesparingen een klimaatstraatfeest. De jury kent de laatste acties met de bijbehorende punten aan de straten toe.

Jim Bakkum gaat op 29 mei optreden op het Superstraatfeest voor de winnaar: dat gaat gebeuren in Noord-Brabant, in Zuid-Holland of in Noord-Holland. Provinciale Milieufederaties controleren momenteel door het hele land steekproefsgewijs de energiebesparingen die straten hebben aangemeld bij het Klimaatstraatfeest. Voorzitter Lodewijk de Waal van de HIER Klimaatcampagne gaat de winnende buren op 10 april feliciteren met hun prijs. De strijd gaat al weken tussen drie koplopers. Op de dag van de sluiting was de top drie de Boterbloemstraat in Alphen aan den Rijn, de Peter Corneliusstraat in Waalwijk en de Kosterij in Venhuizen. Welke van de drie topstraten het Superstraatfeest met een live optreden van Jim Bakkum uiteindelijk gaat winnen, wordt pas bekendgemaakt, als de laatste punten definitief toegekend en gecontroleerd zijn.

Activiteit: Bekendmaking van de 500 beste klimaatstraten en uitreiking van het Superstraatfeest Plaats: Alphen aan den Rijn of Waalwijk of Venhuizen Tijd: zaterdag 10 april 1730 uur

Aan het Klimaatstraatfeest deden 5507 straten mee, dat is bijna 67 procent meer dan vorig jaar. Wie meedeed, profiteerde op veel manieren van de campagne, want besparen is goed voor de huishoudportemonnee, goed voor de sfeer in de straat en goed voor het milieu. Lodewijk de Waal, voorzitter van het HIER Klimaatbureau trots op de campagne. "Het Klimaatstraatfeest is een nieuwe manier van maatschappelijke actie, concreet en oplossingsgericht. Los daarvan is het nog gezellig en goedkoper ook."

Klimaatstraten nemen vaak blijvende maatregelen en veranderen hun energiegebruik structureel. Ze kiezen voor gezamenlijke inkoop van dubbel glas, isolatiemaatregelen en zonne-energie, delen een auto of worden lid van een windcoöperatie. Straten konden ook flink punten scoren met het organiseren een energiecafé of een 'Tupperware'-uitlegavond over energiebesparing om minder spaarzame buren over de streep te trekken.

Lodewijk de Waal, voorzitter van het HIER Klimaatbureau ziet met dit soort initiatieven een nieuwe beweging ontstaan. "HIER is van en voor heel gewone mensen, die op een heel gewone manier kiezen voor een duurzamer levensstijl. Dat toegankelijke, dat normale is goud waard!" vindt Lodewijk de Waal. Het is van groot belang dat zowel de lokale als de landelijke overheid de initiatieven van burgers en bedrijven steunen, vindt het HIER Klimaatbureau. Dat gebeurt nu met het Klimaatstraatfeest in alle provincies en in zo'n honderd gemeenten.

Einde persbericht, voor meer informatie (