Een kijkje achter de schermen van het Militaire Luchtvaart Museum

02/04/2010 14:28

Militaire Luchtvaart Museum

Tijdens het Nationaal Museumweekend op zaterdag 10 en zondag 11 april a.s. opent het museum de deuren van het museumdepot op de voormalige vliegbasis Soesterberg. Daarnaast kunt u op het museumterrein een kijkje nemen in de werkplaatsen en zal de Drumfanfare van de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht u op zaterdag verleiden met zijn muziek.

Open depot

Hebt u altijd al eens willen weten wat er achter de schermen van een museum allemaal gebeurt? Op 10 en 11 april krijgt u de kans om een kijkje te nemen in het depot van het Militaire Luchtvaart Museum op de voormalige vliegbasis Soesterberg. Laat u verrassen door de bijzondere verborgen collectie. De Stichting Phantasy in Blue zal op de landingsbaan vliegtuigen tot leven brengen door demonstraties te geven met grote schaalmodellen van 1 op 5.

Er zullen bussen pendelen tussen het museum en het depot op de voormalige vliegbasis.

Werkplaatsen

In de werkplaatsen wordt gewerkt aan de bouw van een vleugel van de Fokker C-X, één van de boegbeelden van de Nederlandse Militaire Luchtvaart aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Dit project wordt in samenwerking met de Stichting Vrienden van het Militaire Luchtvaart Museum uitgevoerd. De Fokker C-X wordt vervaardigd naar authentiek voorbeeld en met dezelfde technieken als die in de jaren '30 werden toegepast.

Tevens staat de restauratie van de Lockheed L-12A centraal, een klein transporttoestel dat tijdens de oorlogsjaren 1940-1945 onder meer werd gebruikt bij de Nederlandse vliegopleiding in Jackson, Verenigde Staten. Op dit moment werken medewerkers van het museum aan de vleugels van de Lockheed, maar ook de romp van het toestel, waarvan de restauratie in 2006 is afgerond, zal te zien zijn. U krijgt tijdens het Nationaal Museumweekend de kans om een kijkje te nemen in de cabine en cockpit van dit legendarische toestel.

Klu-kapel

In aansluiting op het landelijke thema van het Nationaal Museumweekend: 'Verleiden', kunt u zich op zaterdag 10 april laten verleiden door de tonen van de Drumfanfare van de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht. Er zal vooral eigentijdse muziek ten gehore gebracht worden die zal variëren van bewerkingen van populaire popnummers tot jazz en latin.

De Drumfanfare zal tweemaal een concert geven onder de vleugel van de F-16 in de Vreeburghal.

Openingstijden:

Tijdens het Nationaal Museumweekend is het Militaire Luchtvaart Museum zaterdag 10 en zondag 11 april geopend van 12.00 tot 16.30 uur.





http://www.militaireluchtvaartmuseum.nl