Rijksdienst Cultureel Erfgoed


Verborgen collecties één dag toegankelijk

Persbericht | 29 mrt 2010 - 12:24

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed doet mee met Nationaal Museumweekend. Het weekend heeft als thema Verleiden. Op zaterdag 10 april is het gebouw aan het Smallepad geopend voor bezichtiging en rondleidingen.

Hoewel de Rijksdienst geen museum is, herbergt het gebouw wel een aantal waardevolle `museale' collecties. Een deel van deze collecties is veilig opgeborgen en gewoonlijk niet te bezichtigen. Op deze dag wordt hiervoor een uitzondering gemaakt.

Medewerkers van de afdeling Archief, Bibliotheek en Collecties zijn die dag aanwezig om deze verborgen verleiders te laten zien.

Lezing

Rijksdienst-medewerker dr. Pim Brinkman verzorgt om 13.00 uur in het Auditorium een lezing getiteld Het museumgebouw tussen kunst en kitsch.

Als voor oude gebouwen een passende bestemming wordt gezocht, wordt al snel aan een museum gedacht. En als musea in monumentale gebouwen zijn gevestigd, zijn er vaak plannen om het nóg een beetje mooier te maken. Dat kan allemaal leiden tot prachtig en efficiënt hergebruik, maar ook zijn er hilarische missers.
Aan de hand van voorbeelden toont Pim Brinkman wat er allemaal kan gebeuren - ten goede en ten kwade.

Rondleidingen

Daarnaast kunnen bezoekers deelnemen aan de gratis rondleidingen door het gebouw en het archief die ieder uur starten. Aanmelden is niet nodig.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is op 10 april geopend van 10.00 tot 17.00 uur en de toegang is gratis.

Museumweekend

Het museumweekend is een initiatief van de Nederlandse Museumvereniging. Tijdens dit weekend bieden veel musea gratis entrée of verlenen korting en organiseren allerlei bijzondere activiteiten. Ieder jaar is er een aansprekend thema, waarmee de musea laten zien hoeveel verrassingen er zijn in de musea in heel Nederland. Het thema van dit jaar is Verleiden.

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Smallepad 5
Amersfoort
033-421 74 21