Landschap Noord-Holland

Persbericht
Heiloo, 29 maart 2010

De bos- en weidevogels zingen
In de eendenkooi 't Zand is het volop voorjaar

De eendenkooi bij 't Zand bestaat al bijna vierhonderd jaar. In de loop van de eeuwen is een bijzonder natuurgebied ontstaan. Op zaterdag 10 april kunt u dat van 13.30-16.00 uur met de gids van landschap Noord-Holland zelf vaststellen. We kijken en luisteren deze keer speciaal naar de vogels in en om de eendenkooi.

In het bos van de eendenkooi laten de vogels zich in deze periode van het jaar luidkeels horen. De mannetjes proberen zo een wijfje te lokken en bakenen hun territorium af. Dan kan het broeden beginnen. Altijd weer een spannende periode voor de vogels. Er liggen allerlei gevaren op de loer: roofvogels, voedseltekort, het weer dat niet mee werkt... We letten natuurlijk ook op de eenden in het gebied. Ze broeden alweer en zorgen er zo voor dat er een nieuwe generatie opgroeit die zich thuis voelt in deze eendenkooi. Deze zogenaamde staleenden zijn van grote waarde. De gids zal vertellen waarom en laat zien hoe de kooiker eenden vangt. Naast de kooi ligt een gebied waar weidevogels zich thuis voelen. We krijgen hier grutto's te zien en ook meer algemene soorten als kievit en scholekster. En we luisteren naar de prachtige geluiden die ze maken. Altijd weer een rustgevende ervaring. Deze excursies zijn vaak snel volgeboekt, dus wacht niet te lang. Start: Korte Bosweg 47A, 1756 CA 't Zand.

Aanmelden is noodzakelijk en kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel. 088-0064455. De kosten bedragen ¤ 6,50, Beschermers betalen ¤ 3,50 en kinderen tot 12 jaar ¤ 2,50. Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Alle buitenactiviteiten in Noord-Holland staan op www.natuurwegwijzer.nl.


Noot voor redacties